V říjnu začne hlavní rekonstrukce Mendlova náměstí v Brně – bude víc stromů a méně bariér

20. červenec 2021

Na podzim začne v centru Brna hlavní rekonstrukce Mendlova náměstí. Ta souvisí hlavně s částečnou přestavbou celého přestupního uzlu autobusů, tramvají a trolejbusů. Brněnský magistrát dnes představil novou podobu náměstí včetně plánů výstavby.

Model Mendlova náměstí

Hlavní práce mají začít v říjnu, rozšíří se tím tak ty současné práce, což je výměna parovodů za horkovody. Omezení v okolí náměstí budou po celou dobu stavby, už teď je tam kvůli výkopovým pracem řada plotů, dřevěných můstků a ramp. S něčím takovým se podle magistrátu dá počítat do léta příštího roku. Znamenat by to ovšem nemělo žádnou rozsáhlou výluku hromadné dopravy. Podle generálního ředitele dopravního podniku Miloše Havránka spíš půjde o posouvání zastávek na jiná místa podle toho, jak dělníci s pracemi postoupí.

Jak se náměstí oproti současnému stavu promění?

Hlavní autor návrhu, architekt Ondřej Chybík tvrdí, že ubude bariér, ať už jsou to zábradlí, některé stánky nebo různě vysoké chodníky. Zastávky hromadné dopravy se přesunou blíž k okrajům náměstí. Trolejbusy budou zastavovat blíž u pivovaru, odkud pojedou na Hlinky k výstavišti. Naopak od výstaviště budou jezdit pod tramvajovým mostem a k Mendlovu náměstí přes Veletržní ulici, kde budou taky nové zastávky. Tentokrát bezbariérové.

Uprostřed náměstí, vydlážděného červeno-žlutými kostkami, bude prostor pro setkávání lidí nebo pro trhy. Růst tam mají stromy místo současného trávníku. Podle architektů budou zasazené tak, aby nezasahovaly do přestavěného trolejového vedení ani do přesunutých podzemních sítí, které jsou na náměstí opravdu husté.

Rekonstrukce má být hotová v létě 2022. Důvodem rekonstrukce jsou plánované oslavy 200 let od narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela, který působil v Augustiniánském opatství na Starém Brně právě na nynějším Mendlově náměstí. Jestli se to stihne, to ještě není úplně jisté kvůli všem povolovacím procesům. Kvůli tomu ani není přesně daná cena rekonstrukce. Podle primátorky Markéty Vaňkové z ODS by to vše mělo vyjít na 155 milionů korun, ale částka se ještě v návaznosti na výběrová řízení může změnit. Zcela jistý není ani termín odhalení nové Mendelovy sochy, která má stát mezi budovou v centru náměstí a současným parčíkem. Umělci mají do konce léta odevzdat návrhy do soutěže, na podzim je vyhodnotí porota a podle toho, jak bude vítězné dílo náročné na výrobu, se uvidí, jestli vznikne příští rok v létě, nebo později.

Soutěž z roku 2018

Kancelář architekta města Brna přišla v roce 2018 s jinou podobou Mendlova náměstí, která vzešla ze soutěže architektů. Tehdejší soutěž vyhrál architekt Michal Palaščák. Ten dnes řekl, že aktuálně plánovaná rekonstrukce je navržená tak, aby s jeho návrhem nekolidovala. Potíž je v tom, že Palaščák tehdy zvítězil s úplně jiným dopravním napojením celého náměstí, navrhnul probourání okolní zástavby tak, aby z Hybešovy ulice mohly na Mendlovo náměstí jezdit tramvaje přímo a rovně, blíž ke svatoanenské nemocnici. Příprava takové stavby ale může zabrat desítky let, a proto politické vedení Brna rozhodlo alespoň o částečné úpravě celého prostranství s tím, že třeba za deset nebo patnáct let bude možné na práce navázat.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související