Na brněnském Špilberku startuje 7. ročník mezinárodního hudebního festivalu, letos s netradiční dramaturgií

14. srpen 2006

V Brně začíná jedna z tamních nejpopulárnějších letních akcí - mezinárodní hudební festival Špilberk 2006. Koná se už po sedmé a je dosud jediným prázdninovým festivalem symfonické hudby u nás. Zájem o něj ale projevují také návštěvníci z ciziny.

Tak jako každý rok i letos je v rámci festivalu Špilberk připraveno pět koncertů. Dramaturgie je ale poněkud netradiční. "Sedmý ročník nám uzavírá jubilejní padesátou sezónu filharmonie vůbec, kterou jsme koncipovali jako takovou zcela mimořádnou, slavnostní a řekněme monumentální. Proto je ta dramaturgie jak hráčsky, tak posluchačsky náročnější," vysvětluje Jiří Beneš, který ji spoluvytvářel.

Dramaturgové letošního ročníku se k tomuto kroku odvážili i přesto, že publikum, které festival na Špilberku pravidelně navštěvuje, se od jejich běžného, koncertního, liší. "Tentokrát je to drženo hodně stroze symfonicky, především ve třech pořadech, a odlehčeno je to jenom snad jedním koncertem, který je věnován operní hudbě," uvádí Jiří Beneš.

Naproti tomu, zcela tradičně, se pořadatelé snaží zajistit maximální možný komfort pro publikum. Zejména starším občanům je určen odvoz autobusy, aby nemuseli přepínat své síly výstupem na kopec. "Stanoviště bude od devatenácti hodin na Husově ulici. Tato kyvadlová doprava je zdarma a je po celou dobu před zahájením koncertu k dispozici návštěvníkům," doplnila informace manažerka festivalu Dagmar Plíhalová.

Začátek festivalu bude patřit Filharmonii Brno a jejímu šéfovi Petru Altrichterovi, který si pozval sólistku Adrianu Kohútkovou. "Bude zpívat čtyři árie z italských oper a tyto árie budou obklopeny románskou operní hudbou," doplňuje dramaturg Jiří Beneš.

Spustit audio