Morava se díky objevům polyhistora Antona Rzehaka dostala do vědeckého diskurzu, říká znalec jeho života Peňáz

9. květen 2023

„Anton Rzehak přispěl fascinujícím způsobem k moravské vědě, zároveň ale velmi těžko hledal svou cestu k nově vznikajícímu československému státu,“ říká znalec jeho života Petr Peňáz.

Brněnský polyhistor Anton Rzehak byl moravský Němec. Pocházel z Nového Dvora u Nikolčic na Břeclavsku. Vyrůstal na jedné straně obklopen vysokou aristokracií, bankéři, podnikateli, a na straně druhé obyčejnými lidmi. Jeho výchova byla velmi otevřená a liberální.

„Uměl se na svět dívat z různých stran. Setkával se s lidmi, kteří mluvili různými jazyky a byli nejrůznějších konfesí. Dostalo se mu tedy velmi prestižního a zároveň otevřeného vzdělání, které ho předurčilo k té obrovské škále činností, kterými se zabýval. A zbavilo ho také mnoha předsudků, kterými doba leckdy trpěla,“ doplňuje znalec jeho života Petr Peňáz z Masarykovy univerzity.

Jako vědec zasáhl Anton Rzehak později do mnoha oborů. Uváděn je především jako paleontolog, geolog, mineralog a archeolog. Dokázal například, že i u nás žili draví dinosauři. Jediný zub dokazující přítomnost masožravého dinosaura na našem území představuje současná výstava Moravského zemského muzea nazvaná Anton Rzehak – cesta do hloubi profesorovy duše.

„Jako člověk, který publikoval německy v prestižních vědeckých časopisech, a jehož hlas byl dobře srozumitelný a slyšitelný v Evropě, upoutal pozornost k Moravě jako k mimořádně inspirativnímu nalezišti, ať už paleontologickému nebo archeologickému. A Morava se tak díky jeho objevům dostala do vědeckého diskurzu,“ zdůrazňuje Petr Peňáz s tím, že Anton Rzehak zásadně změnil stav a prestiž moravské vědy.

Kým brněnský polyhistor Anton Rzehak byl? A proč jeho jméno a dílo upadlo po vzniku Československa v zapomnění? Znalce jeho života Petra Peňáze z Masarykovy univerzity se ptá Karolina Antlová. Poslechněte si rozhovor.

Spustit audio

Související