Ředitel Moravského zemského muzea Mitáček: Energetickou krizi zvládáme, nutí nás ale k úsporám

8. únor 2023

Moravské zemské muzeum je druhou nejrozsáhlejší institucí svého druhu v České republice. Jak se vypořádává s vysokými cenami nejen energií? A má dostatek peněz i na doplňování sbírek? Zdeněk Truhlář se zeptá generálního ředitele muzea Jiřího Mitáčka.

Jaký je výhled pro letošní rok? „Zatím není nejoptimističtější, protože sice už známe podobu státního rozpočtu, ale jeho výše je zatím v číslech loňského roku. I teď musíme uvažovat o nějakých nezbytných úsporách, protože víme, že část prostředků nám bude chybět.

Pokud bychom chtěli zajišťovat ty služby veřejnosti ve stejném rozsahu jako v loňském roce, tak budeme znovu hledat úspory a těsně komunikovat s ministerstvem kultury, co je nezbytné, jak nám můžou pomoct a co zvládneme v rámci našeho rozpočtu,“ vysvětluje Mitáček.

Jak a kde můžete poslouchat pořad Host Dne na Moravě?

Živě v rádiu od pondělí do čtvrtka v 17:30, ale i zpětně na internetu. Všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Najdete ho na webu Českého rozhlasu Brno, na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci, a také ve všech podcastových aplikacích.

Podle ředitele Moravského zemského muzea, které se stará o více než tři desítky budov ve třech moravských krajích, chybí dlouhodobě nějaká diskuze o tom, jaký rozsah veřejné služby, kterou poskytuje, by měl být nezbytný. „Je spousta věcí, které se od muzea očekávají – programy pro děti, velikonoční a vánoční programy. Máme spoustu zákonných povinnosti týkajících se ochrany kulturního dědictví, ale nikde není specifikované, kde je ta hranice mezi tím, co musíme dělat, co od nás veřejnost očekává a co je jakýsi nadstandard, který se snažíme veřejnosti poskytovat.“

autoři: Zdeněk Truhlář , lop
Spustit audio

Související