Morava patří podle hygieniků k nejohroženějším oblastem, co se týče výskytu tuberkulózy

15. říjen 2006

Světová zdravotnická organizace varuje Evropu před šířením tuberkulózy. Podle jejích expertů se onemocnění vrací, navíc se objevily kmeny odolné vůči obvyklým lékům. Zachytili je už i lékaři v České republice.

Podle jihomoravské krajské epidemioložky Renaty Vaverkové sice není důvod k panice, přesto je třeba si uvědomit, že právě Morava patří k oblastem nejohroženějším. Je totiž nárazníkem, přes který proudí běženci z východu a mnozí pocházejí právě ze zemí, kde je tuberkulóza velkým problémem. "Co se týče počtu nemocných v Jihomoravském kraji, tak je dlouhodobě příznivý a je to každoročně průměrně kolem jednoho sta nových případů na tu naši více než milionovou populaci Jihomoravského kraje," říká vedoucí krajské hygienické stanice v Brně Renata Vaverková.

Nicméně ve skupině bezdomovců, kde projekt vyšetřování tuberkulózy běží již druhou sezónu, je záchyt poněkud vyšší. "V loňském roce jsme vyšetřili na 450 osob, které řadíme mezi bezdomovce a odhalili jsme mezi nimi čtyři nemocné tuberkulózou," uvádí Renata Vaverková. Do rizikové skupiny se řadí také cizinci, kteří k nám často nelegálně přicházejí. "V tomto případě je ten problém velice citelný, protože mezi nelegálními imigranty skutečně není možné nikterak zasáhnout a není nám umožněno provádět jakoukoliv kontrolu," vysvětluje vedoucí krajské hygienické stanice Renata Vaverková.

"Vzhledem k tomu, že je jižní a severní Morava takovým nárazníkem, kdy přes nás proudí imigranti z východních zemí, kde tuberkulóza je problémem, proto je velmi důležité, abychom se i nadále sledování tuberkulózy věnovali, a abychom se pokusili dosahovat co nejvyšší možné očkovanosti mezi dětmi. Jedině tak zabráníme případným onemocněním," doplňuje Renata Vaverková.

Spustit audio