Měli jsme poprvé přes deset tisíc návštěvníků. O jednoho, jásá kastelánka zchátralého uherčického zámku

2. leden 2024

Na zámku v Uherčicích chystají pro novou sezónu novinku. A jsou zvědaví, jak lidé na netradičně barevné štuky a andílky zareagují. Zámek se stále řadí k nejzničenějším státním objektům na Moravě. Není ale už tím nejméně navštěvovaným. Kastelánka Alena Lysá dokonce za rok 2023 hlásí návštěvnický rekord. V pokladně prodali přesně 10 001 vstupenek. A podle ní to nebylo žádné dokupování na poslední chvíli, rozhodla školní výprava.

Náklady na celkovou obnovu zámku ležícího poblíž místa, kde Dyje vtéká do Vranovské přehrady, se stále pohybují kolem miliardy korun. Přesto areál prošel už částečnou obnovou a příští rok uvidí návštěvníci dosud nepřístupné prostory.

Kastelánka přiznává, že je zvědavá na reakce návštěvníků na obnovené štuky v části místností. Těm totiž restaurátoři nejen vrátili chybějící části, ale také barvu, kterou kdysi měly. Kombinace růžové, zelené a dalších odstínů však pravděpodobně vyvolá rozdílné reakce. Restaurátoři proměnili i známou Andělskou chodbu se zrcadly, kterou vytvořil na začátku 18. století mezinárodně známý štukatér Baldassare Fontana.

Nové prohlídkové prostory ale v kombinaci s úsporami udělají na zámku problém jinde. Kvůli nedostatku průvodců bude muset zámek uzavřít okruh vedoucí unikátními prostorami starého lihovaru.

Připravuje se zámek na to, že už brzy nebude patřit mezi nejzničenější památky – což může znamenat omezení dotací? A kdo jsou návštěvníci, kteří nejčastěji do odlehlých Uherčic míří? A které památky teď patří na seznam těch nejméně navštěvovaných? Více se dozvíte v rozhovoru s kastelánkou Alenou Lysou!

Jak a kde můžete poslouchat pořad Host Dne na Moravě?

Živě v rádiu od pondělí do pátku v 17:30, ale i zpětně na internetu. Všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Najdete ho na webu Českého rozhlasu Brno, na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci, a také ve všech podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související