Památkář Jerie: Za tím, co se v Uherčicích dosud podařilo, je neuvěřitelný entuziasmus zainteresovaných lidí

6. květen 2022

Banketní sál zámku v Uherčicích na Znojemsku – dovedete si představit krásnější rozhlasové studio? Na zámku skončily práce za více než sto milionů korun, ale ještě nejméně desetkrát tolik by jedna z nejzničenějších památek Moravy potřebovala.

„Před lety by si běžný člověk při pohledu na totálně zdevastovaný uherčický zámek řekl, že je to na buldozer,“ vzpomíná na nelehké začátky postupného procesu obnovy zámku v Uherčicích, jemuž se často přezdívá „učebnice slohů“, garant památkové péče Pavel Jerie.

Přitom kdysi zapomenutý zámek na Znojemsku nabízí takové skvosty jako barokní štukatury od slavného italského sochaře Baltazara Fontany, Andělskou chodbu či Banketní sál. V současnosti mohou návštěvníci obdivovat čerstvě zrenovované prostory severního křídla, které bylo nedávno zpřístupněno veřejnosti. Na opravu čekají i další části rozsáhlého zámeckého areálu.

Památka má podle Jerieho velice bohatou, leč pohnutou historii. „Zámek měl tu smůlu, že se nacházel v pohraničním pásmu, a proto se tady po druhé světové válce, kdy přešel do majetku státu, vystřídali zemědělci, výchovný ústav nebo četa pohraniční stráže. Začal tak podléhat značné devastaci. V roce 1971 se dokonce zřítila vstupní věž, poněvadž do jejího přízemí státní statek nastěhoval telata a celá část se tím podmáčela. Za škodu se počítala pouze uhynulá zvířata, nikoli cenná historická stavba. V 80. letech minulého století byl dokonce na stavbu vydán demoliční výměr.“ Naštěstí  státní orgány po roce 1989 uznaly výjimečnou historickou i uměleckou hodnotu areálu a rozhodlo se o jeho postupné rekonstrukci.

Čtěte také

Současná kastelánka Alena Lysá dodává, že když poprvé přijela do Uherčic, pohled na zničený zámek byl velice skličující. „Docela by mě zajímalo, který  blázen tady dělá kastelána,“ říkala se tehdy. Přesto podlehla kouzlu nešťastné uherčické památky a pozici kastelánky bere jako výzvu.

Její předchůdkyně Eva Štěpánová v Uherčicích strávila téměř 25 let a zámek za jejího působení dostal mimo jiné nové střechy. Její manžel František Štěpán vzpomíná na katastrofální stav, ve kterém se objekt nacházel: „Já jsem se zděsil, na půdách všude dřevomorka, jejíž plodnice byly velké jak sloní uši.“ Nicméně se oba těšili, že budou součástí procesu obnovy Uherčic.

Památkář Pavel Jerie doufá, že rekonstrukce zámku bude plynulá, i když  velmi časově a finančně náročná a pravděpodobně nikdy zcela neskončí. „Za tím, co se dosud podařilo, je neuvěřitelný entuziasmus, až fanatické nadšení zainteresovaných lidí a vize, že to zkrátka půjde. My nemáme moře, máme hrady, zámky, kostely a krásnou krajinu – toho si musíme vážit a snažit se všechno zachovat pro naše potomky.“

Kde míval hrabě Manfred Collalto své odpolední soirée? Čím je unikátní uherčická rozhledna a jakým způsobem  se stěhovalo do Banketního sálu velké koncertní křídlo? Poslechněte si Apetýt věnovaný historii, současnosti i budoucnosti uherčického zámku.

autor: Jarka Eliášová
Spustit audio

Související