Martin Reiner sbírá peníze na vydání knihy Nové decimy

2. říjen 2015

Román Martina Reinera Básník získal vloni hlavní cenu Magnesia Litera, cenu Josefa Škvoreckého a stal se Knihou roku v anketě Lidových novin. Úspěšný spisovatel a nakladatel teď chystá k vydání novou básnickou sbírku a zvolil formu tzv. crowdfundingu. To je však některým trnem v oku.

Crowdfunding je způsob shromažďování peněz prostřednictvím specializovaného internetového portálu, který v tomto případě umožňuje čtenářům předplatit si Reinerovu básnickou sbírku Nové decimy. Forma, jež se u nás pomalu rozjíždí, umožňuje realizovat (většinou neziskové) projekty, které by jinak nevznikly.

Tentokrát je tomu ale jinak. Reiner má, jako vydavatel knih Michala Viewegha, peněz dost – namítají kritici. Nakladatel Petr Minařík jej v blogu označil za „žebrajícího milionáře“ – s odkazem na Reinerovu sbírku fejetonů Plachý milionář přichází. Literární vědec Jiří Trávníček se na internetovém portále časopisu Host H70 v diskusi ptá, zda „je tento model ještě literatura, nebo už pouze literární živnostnictví“. Čtenáři ale nebrblají a posílají peníze – hru přijali a na sbírku se těší.

Jak vysvětluje Reiner, portál HitHit jej oslovil sám. A protože na vydání básnické sbírky nelze nikdy zbohatnout, dát „do hry“ Nové decimy se mu zdálo nejvhodnější. Navíc si chtěl po dopsání románu oddechnout u poezie. Crowdfunding je kromě jiného zábavná hra. Čtenáři si mohou vybrat i různé bonusy – jako třeba vlastivědnou procházku po brněnských stopách Ivana Blatného, protagonisty románu Básník. Není nejvlastnějším smyslem toho všeho přivést lidi ke čtení poezie a o sbírce dát vědět na sociálních sítích?

Martin Reiner

O Martinu Reinerovi se mluví. Román Básník však prokázal, že by se o něm mluvilo i bez virálů a bez virválu. Moravská zemská knihovna v Brně připravila na říjen výstavu z cyklu Oči Brna, kde se můžete seznámit s detaily Reinerova života i tvorby.

19. října proběhne autorské čtení a 22. října přednáška Evy Klíčové a Jiřího Trávníčka.

Spustit audio