Martin Glaser: Před deseti lety nikdo od Národního divadla Brno nic nečekal, dnes tam na operu jezdí z celé Evropy

6. září 2023

Národní divadlo Brno odstartuje oficiálně novou sezónu 7. září. Přinese celkem 18 premiér, ale také řadu drobnějších projektů, přednášek a výstav. To vše by rád ředitel Martin Glaser nabídnul, aniž by zdražoval vstupné nebo ohrozil uměleckou kvalitu.

Národní divadlo Brno chce v příštích zhruba deseti měsících navázat na úspěšnou sezónu 2022/23. V té na jeho představení přišlo téměř 230 000 diváků a tržby dosáhly rekordní úrovně.

Za úspěchem vidí ředitel Martin Glaser především schopnost jednotlivých souborů vyvážit klasický i zcela současný repertoár. „V tom rozbouřeném čase ekonomické, politické a společenské nejistoty jsme se vrátili do jakési vnitřní stability, byť udržet ji stojí obrovské množství energie. Vždycky jsme chtěli být divadlem, které je v dobrém slova smyslu současné, a zároveň se snažíme dělat jakýsi most mezi tradicí, která se od nás očekává, a tím novým.“

Ředitel Národního divadla Brno by také rád udržel cenu vstupného. Zda se to podaří, ale záleží především na ochotě zřizovatele zmírnit následky inflace. „Pokud by nedošlo k zohlednění té obrovské inflace z předchozích dvou let a všech nárůstů, které nás čekají, tak budeme muset najít nějaký kompromis. A otázkou bude, jak vysoká cena vstupenky může být, aby ještě diváci do divadla mohli a chtěl přijít,“ vysvětluje Glaser.

Jak a kde můžete poslouchat pořad Host Dne na Moravě?

Živě v rádiu od pondělí do čtvrtka v 17:30, ale i zpětně na internetu. Všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Najdete ho na webu Českého rozhlasu Brno, na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci, a také ve všech podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související