Malíř ženských aktů Jaroslav Král a Zlatý věk

10. prosinec 2014

Druhého prosince byly v Domě umění města Brna zahájeny dvě výstavy, které spolu souvisejí.

Představitel brněnské meziválečné malby Jaroslav Král, jemuž je věnována první výstava, rozvíjel ve své tvorbě možnosti lyrického kubismu. A v přízemí v Galerii Jaroslava Krále můžete na skupinové výstavě Zlatý věk sledovat reminiscence kubismu v současném výtvarném umění.

Kurátorkou reprezentativní výstavy Jaroslava Krále se stala historička umění Marcela Macharáčková. Současně s výstavou vydala obsáhlou monografii, která se Královým dílem zabývá.

Jaroslav Král (1883 – 1942) patřil v meziválečném období také k obětavým organizátorům spolkového života v Brně. Stál u zrodu Klubu výtvarných umělců Aleš a posléze podpořil založení moderně orientované Skupiny výtvarných umělců v Brně.

Počátkem dvacátých let se názorově ztotožnil s moravskou levicovou inteligencí a jako jeden z mála brněnských umělců zaměřil svou tvorbu na sociální náměty. Později v jeho díle převažovaly ženské akty a dívčí portréty.

Po odchodu z České vysoké školy technické v roce 1928 zintenzivnil svou činnost a angažovanost v levicových spolcích (Levá fronta a Ars – klub pro moderní umění a vědu). Jeho tvorba se dále vyvíjela mezi neoklasicismem a kubismem. Tendence ke geometrizaci a abstrahování u něj vrcholila kolem roku 1993, kdy maloval také četná zátiší v intencích českého lyrického kubismu.

Královy levicové angažovanosti si povšimlo také brněnské gestapo. Po ročních útrapách a věznění v Kounicových kolejích v Brně, na Mírově a ve Vratislavi umírá 22. března 1942 v koncentračním táboře v Osvětimi.

Kurátorem výstavy Zlatý věk se stal brněnský malíř a výtvarný pedagog Petr Veselý. Pro skupinovou výstavu představující reminiscence kubismu v současném výtvarném umění vybral díla více než třicítky umělců. Tito autoři ve své tvorbě buď reflektují některé vyjadřovací postupy mající svoje zázemí v kubismu, případně interpretují konkrétní kubistická díla.

Není bez zajímavosti, že Petr Veselý – vedoucí oboru Malba na brněnské Střední škole umění a designu, tzv. šuřce – vydává současně ve svých 61 letech básnickou prvotinu. Editorem sbírky nazvané Jundrov se stal Zdeněk Volf a byla uvedena přímo v brněnské městské části Jundrov a poté, v pondělí 8. prosince, v Domě umění města Brna.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.