„Lidé se k nám stále vrací.“ Tradice ručně tkaných koberců u nás díky rodině Zábojových stále žije

16. září 2022

Když ve dvacátých letech 20. století zakládala rodina Červinkova firmu Persia, tak nejspíš netušila, že i po sto letech bude pokračovat výroba ručně tkaných koberců.

Dekorace z ovčí vlny z dílny rodiny Zábojových

Dnes je výroba koberců spojená s rodinou Zábojových. Ručnímu tkaní se po čtyři desetiletí věnovala Zdeňka Zábojová – vyučená pánská krejčová. Po odchodu do důchodu tradiční výrobu převzala její dcera Blanka.

„Myslím si, že dnes se lidé vrací k těm přírodním věcem, že si váží toho, když někdo něco dělá. Neděláme žádné barvené koberce, ale přírodní bílé, takže mohou mít lidé obavy, že se koberec zašpiní. Pokud se úplně nepolije kečupem nebo červeným vínem, tak se to dá vyčistit,“ ujišťuje Blanka Šestáková.

„Představte si tu ovci, jak stojí venku a co musí všechno vydržet její srst. Takže ty koberce mají dlouhou životnost a hřejí, i když leží 20 let na zemi.“

Jak se dříve tkalo na starých dřevěných ručních stavech a jaké technologie se používají dnes? A jaký rukopis mají jejich výrobky? Poslechněte si záznam Apetýtu s Lucií Hostačnou. Jejími hosty byli manželé Zdeňka a Luboš Zábojovi a jejich dcera Blanka.

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související