Lhotské báleše od Hany Páčové
Recept od naší posluchačky z Ostrožské Lhoty.
Suroviny:
500 ml mléka, 600 g hladké mouky, 1 vejce, 2 lžíce cukru, 1/2 kostky droždí, špetka soli.
Postup:
Z cukru, kvasnic a mléka uděláme kvásek, který necháme vzejít pod utěrkou.
Poté dáme do mísy 1 vejce, zbytek mouky, mléko, přidáme kvásek a zpracujeme těsto.
Pomoučíme vál a lžící děláme bochánky, které necháme potom vykynout na obě strany a doprostřed uděláme důlek.
Pečeme dorůžova po obou stranách bez tuku na teflonové pánvi nebo na plotýnce. Horké potřeme sádlem a pomažeme povidlím, mákem nebo tvarohen s cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.