Lhotské báleše od Hany Páčové

Recept od naší posluchačky z Ostrožské Lhoty.

Suroviny:
500 ml mléka, 600 g hladké mouky, 1 vejce, 2 lžíce cukru, 1/2 kostky droždí, špetka soli.

Postup:
Z cukru, kvasnic a mléka uděláme kvásek, který necháme vzejít pod utěrkou.

Poté dáme do mísy 1 vejce, zbytek mouky, mléko, přidáme kvásek a zpracujeme těsto.

Pomoučíme vál a lžící děláme bochánky, které necháme potom vykynout na obě strany a doprostřed uděláme důlek.

Pečeme dorůžova po obou stranách bez tuku na teflonové pánvi nebo na plotýnce. Horké potřeme sádlem a pomažeme povidlím, mákem nebo tvarohen s cukrem.

autor: Marcela Vandrová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.