Letní lahůdka podle Babských rad: Zkuste zavařit meloun v pikantním nálevu
Meloun tvoří přes 90 % voda. Obsahuje vitamín C a s oblibou ho konzumujeme čerstvý. Když si budete příště pochutnávat na červené dužině melounu, zkuste i jednoduchý ovocný salát, ve kterém kousky smícháte s jahodami.
A nevyhazujte ani slupky s bílou dužinou! Odstraňte z nich zelenou venkovní vrstvu, nakrájejte bílé kostičky, ty jednoduše povařte ve sladké vodě, poté přidejte kyselinu citrónovou a zavařte jako jiné ovoce. Meloun téměř zesklovatí a používá se do sladkých pokrmů, na ozdobu moučníků nebo pohárů.
Zavařovat můžete i červenou část melounu zbavenou peciček, a to v pikantním nálevu, který obsahuje: 3 litry vody, 1 litr octa, 80 g soli, 400 g cukru, 5 hřebíčků, 10 kuliček nového koření, 2 bobkové listy a jednu feferonku.
Související
-
Unikátní melounové pole najdete v Lednici. Hýří barvami a druhy
Meloun vodní je tykvovitá plodová zelenina, přesto se o něm mluví jako o ovoci. Asi proto, že tak sladce chutná. Věděli to už staří Řekové. Slovo meloun totiž pochá...
-
Jak využít melounová semínka? Máme pro vás dva tipy
Kaloricky příznivá pochoutka, navíc při její konzumaci dostáváte do těla i množství tekutin. Možná tušíte, že řeč je o melounu!
-
Kdy je cukrový meloun zralý? Napoví vám lahodná vůně
Mámo, táto, koupíme si meloun! Naši potomci, kteří si na něj brousí zuby, mívají většinou na mysli meloun vodní. Stále častěji se ale objevují také melouny cukrové.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka