Lesu zdar! ŠLP Křtiny slaví 100 let. „Za pestrost univerzitních lesů vděčíme našim dědečkům,“ říkají lesníci

8. březen 2023

Školní lesní podnik vznikl v roce 1923, takže letos slaví (stejně jako Český rozhlas) 100 let. „Les je takovou ‚klinikou‘ pro studenty, výzkumníky fakulty, ale zároveň má být výkladní skříní českého lesnictví.“

Arboretum Křtiny

Dříve to byl liechtensteinský majetek, který potom československý stát předal do správy tehdejší Vysoké školy zemědělské. „Pořád z toho profitujeme. Říkáme tomu liechtensteinská směs – je to pestré a bohaté, druhově i strukturně. Máme lesy na školním lesním podniku díky tomu, jak chytří byli naši dědečkové,“ říkají v Apetýtu jeho hosté Lumír Dobrovolný a Radek Pokorný.

O lese se říká, že když je nám nejhůř, máme tam jít zhluboka dýchat a koukat do zeleně. Do lesa tak chodí různé skupiny lidí a mají různé požadavky. „Těch cílových skupin potkáváme mnoho. Můžou to být turisti, koňáci, cyklisti, houbaři, myslivci – každý má svůj úhel pohledu. Pak je tam vlastník lesa a ten zase více upřednostňuje produkční funkci. A nakonec lesník, který by měl všechny skupiny vstřebat a tomu lesu dát tvář, vtisknout mu ráz. Lesník je zároveň i architektem.“

Jak se dívají lesníci na nezodpovědné chování v lese? „Kromě odpadků vnímáme možná závažnější věc, a to je porušování bezpečnosti. Děláme těžbu, provádíme právo myslivosti a lidé jsou často nezodpovědní – chodí například pod kácené stromy. Narušování lesnického provozu vnímáme velmi zásadně. Včetně třeba nelegálních single trailů, kterých je spoustu a třeba i přes přírodní rezervace,“ upozorňuje Dobrovolný.

„Já to někdy beru jako chybu na naší straně, že bychom měli komunikovat více s veřejností a říkat lidem, co lesník vlastně dělá. Snažíme se víc věnovat tzv. lesnické pedagogice,“ doplňuje Pokorný.

Z jakých států se k nám jezdí dívat na pestré lesy? A co dělat pro to, aby lesy zůstaly i pro příští generace? I na to odpovídali Lumír Dobrovolný a Radek Pokorný z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity. Poslechněte si rozhovor!

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související