Les je pro nás klimatizace, která jede zadarmo, míní dendrolog Valtera

24. srpen 2022

Martin Valtera působí na Mendlově univerzitě v Ústavu lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie. „Les nepotřebuje naše zásahy, to my potřebujeme les,“ myslí si.

„Od malička jsem trávil hodně času v lese, v tom mě ovlivnili můj otec a strýc. Les byl jako naše hřiště, nechali nás lézt po skalách, dělat bunkry, bylo to tenkrát přirozené, trávili jsme čas na chatě nebo jezdili na čundry,“ popisuje vztah k přírodě Valtera.

Dnes vedle práce na výzkumných projektech předává také své znalosti a zkušenosti studentům. „Les potřebujeme – je pro krajinu jako klimatizace, která běží zadarmo. A zadržuje vodu,“ říká.

Martin Valtera

Stav, ve kterém se v současnosti naše lesní porosty nachází, popisuje z více stran. „Záleží, odkud se na situaci díváme. Z pohledu lesa probíhá intenzivní proces přeměny, pro nás je to šok, že to, co nám hrozilo, se opravdu děje. Pro lesní hospodářství je to realita, před kterou dlouhou dobu zavíralo oči, smrkové hospodářství se sesypalo jako domeček z karet. Ale záleží na tom, jak tuto příležitost využijeme jako lesníci a jak se z ní jako společnost poučíme. Klimatická změna a ekologické limity je to, s čím se teď potýkáme.“

S jakým největším zvířetem se při práci v lese setkal? Které lesní výzkumy ho nejvíc zaujaly? O tom si povídal Martin Valtera v Apetýtu s Janou Kobylinskou. Poslechněte si záznam pořadu!

Spustit audio

Související