Práce v lese se stala naším životním stylem, shodují se trubači z Křtin

4. leden 2023

„V lese najdeme jak náš koníček, tak i práci. Vidíme, jak se během roku mění a jak ji dokážeme nějakým způsobem snad i pozitivně ovlivnit,“ říká hajná Monika Bejčková. Ta vede hudební těleso trubačů, které svými vystoupeními udává slavnostní atmosféru nejen při akcích Lesnického závodu ve Křtinách.

Při jakých příležitostech se nejčastěji troubí? „Převážně troubíme u různých lesnických nebo mysliveckých akcí – ať jsou to hony, naháňky nebo speciálně svatohubertské mše. Vše ale troubíme třeba i při otvírání vernisáží, ale zase opět na to zaměření lesnické nebo myslivecké.“

„Naše historie sahá až do 60. let, ale ta novodobá éra se začínala psát před 20 lety. To tady ještě máme pořád i zakládající členy a takto pokračujeme dál do dnešních dnů,“ popisuje Bejčková.

„Je to radost, ale také sdílení společenství s kolegy, kteří mají podobný zájem. V neposlední řadě je to nějaká profesní etika a čest,“ říká Ondřej Budík, co ho na troubení baví. „Lovecké troubení se vždy vázalo k profesionálním myslivcům a lesníkům. My se cítíme součástí té tradice, která se pěstuje i na naší univerzitě. Působíme v pedagogickém sboru a zároveň se jako profesionální lesníci snažíme udržovat tyto tradice,“ pokračuje.

Jak se přihodí, že se nástroj stane hluchým? Podle čeho se vybírají fanfáry a jak náročný je nácvik? Co znamená vytrubování úlovků? Do studia dorazili i samotní hudebníci a lesníci v jedné osobě – a jejich troubení tak krásně ozdobilo novoroční vysílání.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související