Lanštorfské vlny
Vyzkoušejte tradiční recept od naší posluchačky paní Marie Hrdličkové z Ladné. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Připravte si:
280 g vody
280 g sádla
280 g hladké mouky
10 vajec
špetka soli
na špičku nože prášek do pečiva
Postup:
1. Vodu, tuk, špetku soli dáme do kastrůlku, přivedeme k varu a zašleháme mouku. Vaříme tak dlouho, až vznikne hustá hmota, která se nelepí. Odstavíme z plotny, necháme vychladnout a postupně přidáme jedno vejce po druhém.
2. Připravíme si tři plechy, které vyložíme pečicím papírem a rovnoměrně na ně tuto hmotu rozetřeme. Pečeme v hodně vyhřáté troubě.
K výrobě prvního krému budeme potřebovat:
půl litru mléka
vanilkový pudink
2 žloutky
sníh ze dvou bílků a 100 g cukru
2 lžíce hladké mouky
150 g cukru krystal
čtvrt kila másla
2 lžíce rumu
Postup:
1. Mléko, pudink, žloutky, mouku a cukr rozmícháme a povaříme do zhoustnutí. Za občasného míchání necháme vychladnout.
2. Zvlášť ušleháme máslo a po částech přidáme do krému. Znovu promícháme a nakonec přidáme sníh ušlehaný s cukrem nad parou.
K výrobě druhého krému budeme potřebovat:
3 vejce
3 až 4 lžíce cukru krystal
1 máslo
2 lžíce kakaa
Postup:
1. Vejce a cukr ušleháme nad parou. Zvlášť rozmícháme máslo a přidáme k vychladlým vajíčkům, pak zašleháme kakao.
2. Když máme krémy hotové, potíráme jimi vychladlé pláty: na spodní plát natřeme světlý krém, přiklopíme druhým plátem, potřeme tmavým krémem a přiklopíme třetím plátem. Poslední plát buď jen pocukrujeme, nebo připravíme citrónovou polevu. Krájíme na obdélníky nebo čtverečky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.