Kulturní výročí: Zdeněk Kaloč

9. prosinec 2013

V magazínu Zelný rynk si připomeneme 75. narozeniny dramatika, scenáristy a režiséra Zdeňka Kaloče.

Narodil se 10. prosince 1938 v Ostravě. Jeho otec počátkem roku 1945 zahynul v koncentračním táboře Flossenbürg. Po roce 1945 se Zdeněk Kaloč s matkou a sestrou přestěhoval do Frýdku-Místku, kde absolvoval jedenáctiletou střední všeobecně vzdělávací školu.

V letech 1956–62 studoval divadelní režii na DAMU v Praze, mj. u Alfréda Radoka. Od 60. let působil v Brně: nejprve byl režisérem v Divadle Julia Fučíka, poté v Divadle bratří Mrštíků a v letech 1966–93 v Mahenově činohře. V roce 1994 přijal místo režiséra v pražském Divadle na Vinohradech, ale po roce 2001 se vrátil zpět do Národního divadla v Brně – a to jak na činoherní scénu Mahenova divadla, tak na operní scénu Janáčkova divadla.

Jako host inscenoval činoherní či operní představení také na dalších scénách doma i v zahraničí a věnoval se příležitostně i režii televizní. Od 60. let spolupracoval s rozhlasem – z roku 1968 jsou jeho rozhlasové hry Cesta do hlavního města a Sním o sobě od osmi do jedenácti. V osobitě pojatých scénických dramatizacích a úpravách děl jiných autorů i v původní dramatické tvorbě se Zdeněk Kaloč orientuje na řešení etických otázek lidského života.

Příspěvek ke kulturnímu výročí zazní v závěru pořadu Zelný rynk, který vysíláme v sobotu 14. prosince.

Spustit audio