Krupicová kaše na slano

Krupice (ilustrační foto)

Krupicová kaše se v této verzi vaří se v rodině Růženy Gajdové z Brna odnepaměti. Připravovala ji už její maminka i babička, která pochází z okolí Slavkova u Brna. Šlo o venkovské jídlo, které se prý vozilo na pole pracujícím lidem. Někteří k tomu přikusovali chléb, kaše se hojně mastila sádlem. Každý si ji může vylepšit dle vlastní fantazie, paní Gajdová při přípravě upotřebí i to, co v lednici zrovna najde: krájenou uzeninu, jarní cibulku, nebo třeba žampiony.

Budete potřebovat:

hrubá pšeničná krupice
cibule
tuk (nejlépe domácí sádlo)
voda
sůl, pepř


POŠLETE SVŮJ RECEPT
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.

Postup:

1. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, zalijeme vodou a přivedeme k varu.

2. Vsypeme hrubou krupici (množství podle toho, jak chceme mít hustou kaši).

3. Dobře promícháme, osolíme a vaříme, dokud krupice nezměkne.

4. V kaši můžeme na závěr srazit vejce.

5. Pro vylepšení můžeme na počátku k cibuli přidat třeba uzeninu, nebo žampiony, oblíbenou zeleninu, apod.