Kovařina chce nejen fyzickou sílu, ale také kreativitu a přemýšlení, říká o řemeslu kovář od řeky Svitavy

18. prosinec 2023

Jako dítě byl fascinován ohněm a své první výtvory si kutal doma. Tenkrát se mu líbil středověk, rytíři a hrady – a to přivedlo Daniela Hlobila ke starým řemeslům. „Pradědeček zámečník mi nechal z kovárny trochu nářadí a taky své staré knihy, které mě hodně v řemesle posunuly.“

Svou kovárnu, která leží vedle cyklostezky z Brna do Bílovic nad Svitavou od roku 2007 postupně vlastními silami a za pomoci rodiny rekonstruuje. Na začátku vypadala vyhořelá budova Hamerského mlýna jako zřícenina hradu.

Daniel Hlobil přinesl do studia na ukázku velké kované hřebíky

„Původně tady bývala výrobna ozubených koleček, pak pilnírkárna a koželužna. Historie tohoto místa sahá až do roku 1882, kdy tu Julius Kovář založil dílnu. Vždycky tady ale byl pohon vodním kolem, to chci zachovat. Letos jsme nýtovali nové kolo, snad se nám ho podaří příští rok vyměnit za původní, staré. Rád bych tady s rodinou bydlel natrvalo, provozoval kovářský skanzen a výtvarný ateliér,“ plánuje Hlobil.

„Kovařina chce fyzickou sílu a zarputilost, ale musí se u toho i hodně přemýšlet. Řemeslo nemůže dělat každý, potřebujete i kreativitu – to je velká přednost, když ji člověk má,“ říká kovář.

Dočká se Cacovický ostrov slunečních hodin?

Kromě opravy mlýna organizuje i setkávání s kolegy. „Každoročně se scházíme na akci Obřanský obr. Během dalších setkání chceme vykovat plastiku slunečních hodin, které by byly umístěny na Cacovickém ostrově v řece Svitavě. Zatím je to ve fázi návrhu, ale až se příští podzim sejdeme, rád bych se do toho pustil,“ plánuje Hlobil.

Dodává, že rád staví i z kamene, baví ho také práce se dřevem. „I když je člověk večer dost unavený, vidí za sebou za ten den hodně práce, a to se mi líbí.“

Jak vypadá jeho běžný pracovní den? Proč je pro něho důležitá historie a kdy se neobejde bez improvizace? O tom si poslechněte v Apetýtu!

Spustit audio

Související