Koláče kynuté za studena
Kynuté těsto, které přes noc odpočívá v lednici? Kdo to kdy slyšel? Kupříkladu náš archiv takový recept zná a my se o něj s vámi rádi podělíme. Protože tyhle koláče jsou delikátní!
Budete potřebovat:
těsto:
450 g hladké mouky
100 g mletého cukru
250 g másla
2 vejce
100 ml vlažného mléka
50 g droždí
sůl
náplň:
2 kostky tvarohu
1 vejce
rozinky
cukr podle chuti
rozšlehané vejce na potření
drobenka z másla, cukru a polohrubé mouky
Postup:
1. Do důlku v osolené mouce přidáme cukr, droždí, vlažné mléko a necháme vzejít kvásek.
2. Přidáme celá vejce, nastrouhané máslo a částečně vymícháme těsto.
3. Vyklopíme na vál a dobře vypracujeme.
4. Podle potřeby podsypeme, těsto je tučné a lepí se, ale nakonec se vypracuje velmi dobře.
5. Vrátíme ho do mísy, přikryjeme vlhkou utěrkou nebo potravinovou fólií a uložíme na noc do lednice.
6. Druhý den necháme trochu odpočinout při pokojové teplotě, těsto ještě nakyne.
7. Na další zpracování rozdělíme na poloviny.
8. Rozválíme, nakrájíme rádýlkem na čtverce, naplníme tvarohem, zabalíme a tvoříme bochánky.
9. Skládáme na plech s papírem nebo fólií, uprostřed uděláme důlek, potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme drobenkou.
10. Na polovinu pod drobenku můžeme dát do důlků ještě povidla.
11. Pečeme na 185-200°C dozlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka