Knihovníkům pomůže robot, nahradit je ale nemůže, říká ředitelka Knihovny Jiřího Mahena v Brně

22. leden 2024

V Brně si půjde ještě letos vyzvedávat knihy podobně, jako balíčky od zásilkových služeb. I to je jedna z novinek. „Rutinu ať odvádějí stroje. Knihovníci pak budou mít víc času na čtenáře,“ říká ředitelka brněnské Knihovny Jiřího Mahena Libuše Nivnická. Praktický důkaz právě teď instalují v centrále knihovny v rámci její modernizace. Spustí ho za několik týdnů.

Odevzdané knihy bude třídit a z čtenářských kont odepisovat automat, který tím urychlí jejich cestu k dalším čtenářům. A současně dojde i na to, že si lidé v centrále knihovny budou moci objednané knihy vyzvedávat nonstop. „Bude to obdoba boxů, které známe na balíčky od zásilkových služeb,“ vysvětluje ředitelka zjednodušeně systém. Zbývá ještě technicky dořešit automatické otevírání hlavní brány do historického objektu. Výsledkem má být víc času knihovníků pro návštěvníky.

Čtěte také

Fakt, že největší městská knihovna na Moravě má svou centrálu v historickém budově, považuje Nivnická za výhodu. Přestože by si uměla představit i moderní sídlo, výhodou je blízkost čtenářům. „Navíc si uvědomme, že knihovny nejsou jen půjčovnami knih. Jsou i společenskými centry, místy setkávání,“ připomíná. Svůj smysl mají i v době moderní techniky. Ostatně, knihovníci teď pomáhají i v seznámení s vymoženostmi moderní doby, takže si zájemci mohou spolu s nimi vyzkoušet třeba to, jestli by jim vyhovovaly elektronické knihy a jejich čtečky.

Je půjčování knih stále hlavní náplní práce knihoven? A má stále význam masarykovský zákon o knihovně v každé tuzemské obci? Poslechněte si rozhovor s Libuší Nivnickou, která stojí od roku 1996 v čele Knihovny Jiřího Mahena.

Spustit audio

Související