Kauzu výhružných mailů na brněnské univerzitě rozetne další znalecký posudek

5. září 2011

Případ Břetislava Horyny, profesora Masarykovy univerzity v Brně, který je obviněn z psaní nechutných výhružných mailů kolegovi, se mění v souboj počítačových expertů.

Zásadní pro Hrynovo odsouzení nebo osvobození totiž má být otázka, zda nemohl někdo na dálku zneužít jeho domácí počítač a pouze předstírat, že autorem výhružek je obžalovaný pedagog. To tedy nyní řeší soudní znalci z oboru kybernetika. Bohužel jejich závěry se v pondělí před Městským soudem Brno velmi lišily, a tak opět nebylo možné případ uzavřít.

Zneužitím svého počítače a snahou celou záležitostí pošpinit jeho osobu se Břetislav Horyna hájí od počátku. Znalec Roman Pavlík ale dnes před soudem tvrdil, že sice taková teoretická možnost existuje, prakticky je ale vyloučena. „Útočník by musel být nejen počítačový expert,“ uvedl Pavlík, „musel by to být navíc někdo z okolí pana obžalovaného, čili někdo ze sousedů anebo v dosahu wifi sítě.“

Soudní znalec Martin Ludma ale dospěl ke zcela opačnému závěru. „Na základě mého zkoumání nebylo zjištěno, že by odesílatelem mailových zpráv byl pan obžalovaný,“ tvrdí Ludma. Soudce se nakonec rozhodl předvolat další odborníky. Kauzu tak zřejmě rozhodne třetí klíčový znalecký posudek z oblasti výpočetní techniky.

Spustit audio