„Jsme vlastně pořád mladí, ale přestává to na nás být vidět,“ směje se Bolek Polívka

31. červenec 2019

Herec, scenárista nebo režisér – to je Bolek Polívka, který dnes slaví kulatých 70 let. Poslechněte si narozeninový rozhovor!

„Tatínku, proč jsi tam plakal? Všichni se smáli, tleskali.“

„Bolečku, to jsem neplakal já, to ten stařec, který mě obklopuje.“

„Takže z toho vyvozuji, že jsme vlastně pořád stejně mladí, ale přestává to být na nás vidět.“ Touto historkou vzpomíná v úvodu rozhovoru Bolek Polívka na svého tatínka, který byl dle jeho slov ochotník vážného ražení. „Hráli hry od Bílé nemoci po Stanici Gordian. Spoluúčinkoval i v klaunské skupině, imitoval jenom pohybem a grimasami různé strany od národních socialistů přes komunisty... a já tomu jako malý moc nerozuměl,“ říká Polívka a souhlasí, že dar vyjádření se tělem a beze slov v genech má.

Bolek Polívka ve studiu Českého rozhlasu Brno společně s moderátorkou Jarkou Vykoupilovou a písničkářkou Petrou Punčochářovou

Peca členem rodiny

Sám Bolek Polívka je otcem šesti dětí. O synu Vladimírovi, který je vedle sestry Anny Polívkové, také hercem, říká, že byl nadaný už od dětství – hodiny si prý vydržel hrát na psa. „Peca ho vychovával tvrdou strýcovskou rukou, protože si myslel, že my rodiče jsme na něj příliš měkcí, tolerantní a trpíme zbytečnými záchvaty rodičovské empatie,“ vzpomíná Polívka na svého kamaráda a hereckého parťáka Jiřího Pechu, který zemřel letos v únoru.

3v1

Tvorba divadelních her (kde jinde, než v brněnském Divadle Bolka Polívky) pro něj znamená hned několik rolí: je jejich autorem, režisérem a někdy i hercem. „Vyhovuje mi to, ale říkal jsem si, že bych měl tu režii svěřit někomu jinému – mám dobré přátele a skvělé režiséry. Ale nakonec jsem od toho vždycky uhnul, má to svoje výhody i nevýhody.“ Jako ostatně všechno.

Polívkův nejnovější divadelní počin s názvem Klíště měl premiéru letos v květnu. „Má to krásnou evoluci, protože původně to mělo být pro Jirku Bartošku, kterému se to líbilo, ale nakonec by to těžko zvládal a byl dlouho z domu. Tak jsem to nabídl Milanu Lasicovi a ten do toho dal svůj slovenský temperament.“

Jaká je podle Bolka Polívky nejlepší scénka z manéže? A jaká je atmosféra v šatně s Milanem Lasicou před divadelním představením Klíště? Poslechněte si záznam Apetýtu!

Eliška Balzerová a Bolek Polívka v hlavních rolích filmu Srdce na dlani

Jak dobře znáte Bolka Polívku a jeho filmové a divadelní role? Vyzkoušejte si své znalosti v kvízu!

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související