Josef Formánek: Lidé mi volají, co mají dělat. Beru to jako splátku osudu, že jsem sám mohl přestat pít

1. srpen 2023

Film Dvě slova jako klíč slibuje příběh o lásce, vině i smíření. Jedná se o adaptaci stejnojmenného románu spisovatele Josefa Formánka. Ten byl hostem v Apetýtu. Dokáže vyléčený alkoholik z pozice respektovaného spisovatele svým příkladem pomáhat těm, kteří se závislosti bojují?

Z filmové adaptace je autor předlohy nadšený. „Cítím stejnou atmosféru z knihy i filmu. Obě díla říkají podobný věci. Jak jsou důležité vztahy s ostatními lidmi, vztahy s našimi nejbližšími, s našimi sousedy.“

Film se natáčel tři roky a filmaři navštívili řadu různorodých destinací – Polsko, Francii, Indii, Himaláje, New York nebo Indonésii.

Čtěte také

Snímek má i široké zahraniční obsazení. „Obrovským překvapením byl Pierre Richard. Znám ho jako komika, ale dramatická role kněze mu velmi sluší a na plátně září,“ říká o roli francouzského herce Josef Formánek.

Alkoholová zkušenost

„Velmi často mi volají lidi, co mají dělat, že jsou v určité fázi problému s alkoholem. Často jim jenom poradím, občas někomu zkoušíme dojednat třeba místo, pokud je jeho stav akutní. Léčebny jsou v Čechách přeplněné, čekací doba je třeba někdy až půl roku nebo tři čtvrtě roku. Beru to jako splátku osudu za to, že jsem sám mohl přestat pít a že už mě alkohol neobtěžuje,“ svěřuje se spisovatel.

„Na druhou stranu mi alkohol dával to, že mi pomáhal vypnout točící se myšlenky v kruhu. Když jsem se napil, tak celý svět utichl a soustředil jsem se koncentrovaně na jedno téma. A to je ta chvíle, kdy můžu začít psát. Dneska třeba píšu jenom tehdy, když je ticho – nejenom okolo mě, ale i v mé hlavě. To je to, co potřebuji – ticho venku i vevnitř, abych mohl začít psát.“

Prozradí autor dvě tajemná slova, která jsou klíčem? A na čem Josef Formánek momentálně pracuje? Více si poslechněte v záznamu pořadu Apetýt.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.