Jihomoravské starosty i ostatní obyvatele regionu budou informovat či varovat textové zprávy

27. září 2006

Jihomoravský kraj spustil komunikační a varovný systém pomocí SMS. Primárně byl připraven pro řešení krizových situací, jeho kapacita je ale podle odborníků dost velká na to, aby mohl sloužit i pro běžné předávání informací mezi obcemi, městy, krajem a občany.

Systém za zhruba jeden milion korun je jednotný pro celý kraj. Za přihlášení obce nic neplatí, hradit budou pouze provozní náklady závislé na počtu odesílaných zpráv. Občané, pokud si budou přát zapojit se do systému, zaplatí pouze za přihlašovací SMS. V případě nespokojenosti se zasíláním zpráv pak mohou kdykoli ze systému vystoupit.

Jeho funkčnost už ale byla prověřena při jarních povodních, kdy v kritických dnech bylo jeho prostřednictvím odesláno téměř 27 tisíc zpráv. Zkušebně už fungoval ale také v některých obcích. Zatím s ním panuje převážně spokojenost. "Zatímco dříve předání jakékoli pozvánky občanovi vyšlo až na desítky korun, bereme-li v úvahu tisk, práci úředníka a poštovné, nyní totéž zvládnou za cenu jediné SMS. A při tom občané - zatímco pozvánku často zahodí, aniž by ji četli, SMS ze svého mobilu si přečtou vždy. K tomu všemu se pak musí připočítat i rychlost předání informace," vypočítává starosta Vranova u Brna Marek Juha.

Systém už sice spuštěn byl, ale připojování dalších občanů nebude v tomto případě až tak rychlé. Tento systém totiž naráží na záležitosti spojené se zákonem na ochranou osobních údajů. Občan musí s využitím svých osobních dat dát souhlas. Ten dá obec a ta teprve může vstoupit do smluvního vztahu s Jihomoravským krajem a dát k dispozici osobní data občanů.

Aby se zapojení nového systému dostalo v jednotlivých obcích do povědomí, budou občanům postupně distribuovány letáky. Z nich se dozvědí všechny potřebné informace. Mimo jiné tam bude uvedeno také číslo, kam mají zasílat svou registraci.

Spustit audio