Jako v dětských knížkách. „Čmeláci jsou skutečně hodní brundibáři, povaleči a násosky,“ směje se entomoložka

7. duben 2022

Čmeláci jsou výbornými a zdatnými opylovači, takže se v posledních letech značně zvýšil zájem o jejich chov, který je na rozdíl od chovu včel méně náročný.

„Spousta lidí se hmyzu štítí nebo se ho bojí, ale čmeláci mají unikátní postavení, lidé je mají rádi,“ říká Alena Votavová z Výzkumného ústavu pícninářského v Troubsku, kde se věnuje chovu českých čmeláků. Čmeláci stejně jako včely vyrábí med, ovšem je ho minimum, a proto je čmelák v porovnání s včelou tak trochu ve stínu.

Sortiment různých domečků pro včely a čmeláky

Vyrobit čmeláčí domeček není složité, ale je potřeba vědět, kam ho umístit a jak ho chránit před vetřelci. Není však zcela jisté, že se domek čmeláčí královně zalíbí. „Čmeláčí matka je stejně jako každá žena vybíravá, hodně záleží na jejím momentálním emocionálním rozpoložení, ale šance na úspěch je poměrně vysoká,“ popisuje budování čmelína entomoložka Votavová.

Pohodový život čmeláků

Brzy zjara hledá čmeláčí matka hnízdo, které je dobře chráněné a maskované před nepřáteli. Tady založí novou kolonii, v níž se postupně narodí dělnice, nové královny a v neposlední řadě samečci. A ti se podle Aleny Votavové nemají vůbec špatně: „Čmeláčí samečci mají velké štěstí – mohou se spářit vícekrát a na rozdíl od samečků včely medonosné nehynou. Žijí i měsíc a po splnění povinností se opravdu celý život povalují na květech a dopřávají si nektar.“

Alena Votavová s moderátorkou Jarkou Eliášovou

Čmeláci létají i za méně příznivého počasí a dokážou uletět vzdálenost až 5 kilometrů, přičemž jsou schopni si zapamatovat styčné body, aby se zvládli vrátit domů. A jaké jsou jejich obranné mechanismy? Podle Aleny Votavové čmelák není agresivní, a pokud na něj vyloženě nešlápnete nebo s ním nemanipulujete, neútočí. Lidí, kteří dostali čmeláčí žihadlo, není mnoho, nicméně jeho jed je pro alergiky stejně nebezpečný jako jed včelí.

Navíc mají ještě jeden fígl. „Mimo žihadla a kousání jsou čmeláci schopni docela přesně střílet své výkaly. Předtím ale varují, na rozdíl od vosy totiž nejsou zlomyslní. Zvednou nejdřív přední nohu, pak další nohy, překulí se na záda, udělají svíčku. U toho děsivě cení kusadla a ukazují žihadlo… a pak, pokud mají čím, tak přesně vystřelí.“

Kdo je zavíječ čmeláčí, jak vypadá čmelín a proč jsou problematičtí takzvaní superčmeláci, to se dozvíte v rozhovoru Jarky Eliášové s entomoložkou Alenou Votavovou. Poslechněte si Apetýt!

autor: Jarka Eliášová
Spustit audio

Související