I čmeláci vytvářejí med. Hybridní druhy ale do přírody nepatří, říká chovatel čmeláků Ondřej Hercog

10. srpen 2020

Vedle včel jsou velmi důležitými opylovači také čmeláci. Proč je lidé chovají a proč je důležité tento blanokřídlý druh hmyzu chránit? „Kvanta medu od čmeláků nečekejte, bonusem při jejich chovu mohou být tak dvě lžičky,“ prozradil jeden z chovatelů čmeláků a člen neziskové organizace Čmeláci PLUS Ondřej Hercog, se kterým jsme probrali současný stav čmeláků v české přírodě a způsoby jejich podpory a ochrany.

„Med sice čmeláci mají, ale na rozdíl od včel si nevytvářejí tak obrovské zásoby na zimu,“ vysvětluje Hercog důvod oněch pouhých dvou lžiček medu v závěru chovu. Coby opylovači jsou ale čmeláci stejně důležití jako včely, i když se na ně podle chovatele často zapomíná. „Čmelák má dlouhý jazyk a díky němu dokáže opylovat květy, které jsou pro včely nedostižné, jako třeba jetel, který má hluboký kalich.“

Chovatel čmeláků Ondřej Hercog

Na rozdíl od včel žijí čmeláci jen jeden rok. Cyklus začíná na jaře a končí během léta. Jsou ale některé výjimky, jako třeba čmelák rolní, který žije až do prvních mrazů, vysvětluje Hercog a dodává, že většina čmeláčích hnízd je v zemi, ale jsou i druhy, které preferují dutiny stromů nebo třeba kupky trávy. Pokud máte zahradu nebo louku, je dobré sekat trávu postupně, aby tam pořád něco kvetlo, uvádí Hercog jednu z nejjednodušších cest, jak čmelákům v přírodě neškodit.

Co člověk potřebuje, pokud chce začít s chovem čmeláků? Kteří ptáci se tímto hmyzem živí? A proč se pro opylování zeleniny ve sklenících používají speciálně vyšlechtění čmeláci? Poslechněte si celý rozhovor s chovatelem Ondřejem Hercogem z neziskové organizace Čmeláci PLUS.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.