Smeč, nebo na sílu rozmlácená raketa? Rivalové chtějí ohromit, ale jen těsně vyhrávají tie break

26. duben 2024

Aleš, Vítek a Tomáš nastoupili před publikum divadelního sálu v Olomouckém Konviktu plni odhodlání povyprávět v tomto speciálním živém vysílání nejen o distribučních selháních tohoto týdne, ale taky o nejoblíbenějších filmech na téma vzpomínky a paměť. Tomáš, který funguje v módu rybička Dory, si v záblescích vzpomněl na Schwarzeneggera a ženu se třemi ňadry, Vítek se coby stárnoucí akademik zasnil nad sběrem lesních jahod a Aleš se rozněžnil nad filmem, který vám urve hlavu.

„Já jsem na tu kombinaci snahy o vrstevnaté drama a efektní estetiky, která vám útočí přímo do ksichtu, celkem skočil, jakkoli ten snímek občas formální bravurou maskuje, že je o něco chytřejší, než ve skutečnosti je,“ hájil Tomáš novinku Rivalové od jednoho z největších stylistů nejen italské kinematografie Luky Guadagnina. Aleš a Vítek byli o poznání střídmější. Oba milovníci tenisu se shodli, že takhle na sílu se tento sport nehraje, a stejně na sílu jim přišly některé triky, které na diváky Guadagnino zkouší. Připustili, že je to nejpřístupnější režisérův snímek, a že nejspíš bude – i díky magnetizující přitomnosti herečky Zendayi – také nejúspěšnější. Tomáš, který tenis spíše nesnáší, jen poznamenal, že se těmi triky a hrátkami s milostnou dynamikou, genderem či tlaky vrcholového sportu s chutí nechal oblbnout.

Unisono už bohužel dopadl soud nad dalším tuzemským příspěvkem do žánru true crime. Snímek Lesní vrah režiséra Radima Špačka a scenáristy Zdeňka Holého se s jedním z nejzáhadnějších vrahů české historie Viktorem Kalivodou rozhodl vypořádat pomocí poměrně radikálního vyprávění, pro které se vžil termín vyprázdněná narace. Eperiment nevyšel. Protagonista zůstává po zhlédnutí filmu stejnou záhadou jako při čtení hesla na wikipedii.

Podařilo se Gogolovi odemknout Vězení dějin? Proč patří Kos v ostružiní k vrcholným zážitkům letoška? A jaké filmy nenávidí Aleš, Vítek a Tomáš natolik, že by na ně nejradši zapomněli?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.