Jak zaujmout za velkou louží? Nesnažit se Ameriku předělat, ale naladit se, říká Miroslav Konvalina

7. únor 2023

Vystoupení brněnské filharmonie ve středu 8. února v New Yorku vrací po 50 letech orchestr na světovou scénu. Moravanům se vůbec poslední dobou daří oslovit americké publikum. Čím to je? To je téma rozhovoru s ředitelem Českého centra v New Yorku Miroslavem Konvalinou.

„Je tady obrovská konkurence. Na co jít? Hokej, basket, můžete si vyjít na Broadway. Probojovat se je strašně těžké. Ale důležité je, aby se člověk nesnažil Ameriku a New York předělat, ale naopak naladit se. A to je geniální tah Filharmonie Brno, protože tady bude hrát amerického minimalistu Philipa Glasse. Uvede premiéru jeho 12. symfonie,“ říká Konvalina.

„Tím pádem lidi jsou zvědaví na Glasse, na provedení filharmonie. Zároveň znají Martinů i Janáčka, který je nejhranějším českým operním skladatelem po celém světě. A stavíme na Antonínu Dvořákovi, to je jistota,“ dodává ředitel Českého centra v New Yorku.

Jak a kde můžete poslouchat pořad Host Dne na Moravě?

Živě v rádiu od pondělí do čtvrtka v 17:30, ale i zpětně na internetu. Všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Najdete ho na webu Českého rozhlasu Brno, na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci, a také ve všech podcastových aplikacích.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.