Videomost New York – Brno: Cimbálová muzika Harafica hraje na Manhattanu, zpěvačka se přidává z Brna

10. únor 2022

Harafica z Uherského Hradiště je jedna z nejlepších cimbálových muzik na Moravě. Skvělého zvuku souboru si všimli i v Českém centru v New Yorku.

Zájem o moravskou cimbálku ale není jen ve městě, které nikdy nespí! Harafica vyrazila na americké turné – vystupuje mimo jiné v Chicagu a Washingtonu DC. Newyorský koncert z Bohemian National Hall pak uslyší i posluchači v České republice díky Českému rozhlasu Brno.

O víkendu uplyne také 100 let od prvních radiofonických pokusů na našem území. Od té doby se technika posunula a mezikontinentální přenosy jsou celkem běžné. „V Brně se ovšem pokusíme o věc, která bude unikátní. V New Yorku bude hrát Harafica a jejich zpěvačka Kristýna Daňhelová bude v Brně v rozhlasovém studiu a zazpívá na podklad, který půjde z Ameriky,“ říká k projektu vedoucí programu Českého rozhlasu Brno Jiří Kokmotos.

Americké turné

Turné Cimbálové muziky Harafica je dlouho připravovanou akcí, která má i symbolický podtext. Umělecký vedoucí kapely Petr Gablas v Americe dokonce zanechá svůj cimbál. Nástroj by neměl být jen ve sbírkách muzea v Cedar Rapids nebo využíván pro občasné koncerty, učit by se na něm měly také americké děti. „Jestli všechno dobře dopade, měli bychom na něm celou naši tour odehrát a já bych se s ním mohl symbolicky rozloučit,“ uvedl Gablas.

Na organizaci turné se podílí ředitel Českého centra New York Miroslav Konvalina. „Turné cimbálové skupiny Harafica jsme plánovali už na Velikonoce 2020. Bylo vše zařízeno a překazila to pandemie a s ní uzavření hranic. Kapela i my ale o prezentaci živých tradic stojí, tak jsme se k projektu vrátili a ještě ho rozšířili o další města. Bude to turné už moderního moravského folklorního souboru 21. století v rámci pojetí, živých tradic a jejich soudobé prezentace, o které Českým centrům – i tomu v New Yorku jde,“ popisuje Konvalina.

Kvůli časovému posunu se přenos uskuteční v sobotu 12. února v jednu hodinu ráno. V New Yorku v té době ještě bude pátek 19 hodin. Posluchači si ho budou moci naladit na vlnách Českého rozhlasu Brno na celomoravské frekvenci 106,5 fm nebo na zlínské frekvenci 97,5 Českého rozhlasu Zlín.

Videopřenos uvidíte na YouTube kanálu koncerty Českého rozhlasu a na facebookových stránkách Českého rozhlasu Brno, Českého rozhlasu Zlín, Českého centra v New Yorku a Cimbálové muziky Harafica.  

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.