Jak vypadalo zhasnuté Brno? Podívejte se na unikátní mapu, kterou zveřejnilo Brno

Brno dnes zveřejnilo leteckou mapu města vyfocenou po zhasnutí všech lamp veřejného osvětlení. Dostupná je na webu. Jde o výsledek pokusu ze začátku dubna, kdy magistrát na jednu noc vypnul přes čtyřicet tisíc lamp.

Vědci z Vysokého učeni technického pak zkoumali míru světelného smogu. Zjistili, že na vytváření světelného znečištění se víc podílí soukromé subjekty než město.

„Třeba parkoviště, reklama, obchody, galerie, osvětlení soukromých areálů bezpečnostními systémy,“ vyjmenovává Petr Baxant z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně, který se na měření světelného smogu podílel.

Čtěte také

Noční Brno po půlnoci pozoroval s kolegy z Kraví hory. „Zhasnutím veřejného osvětlení se jas snížil asi o 45 %. Není to moc, ale musíme uvážit i to, že veřejné osvětlení se reguluje a v nočních hodinách již nebylo na 100 % večerního maxima. Ukázalo se, že úroveň nočního světla více ovlivňují subjekty mimo správu města Brna. Bude nás zajímat, kolik z nich je dominantních a které to jsou. Na ty bychom se pak chtěli zaměřit v dalším měření,“ doplňuje vědec závěry měření.

Veřejné osvětlení v Brně zhaslo v noci na sobotu 10. dubna. Magistrát využil toho, že byl tou dobou přísný lockdown a platil zákaz nočního vycházení, tudíž bylo nižší riziko, že lidem zhasnutá světla například zkomplikují jízdu autem. Příští takový pokus by už město chtělo udělat ve stejnou dobu, kdy bude město celé rozsvícené, aby vznikly dvě srovnatelné mapy.

Podle magistrátu a zejména městské firmy Technické sítě Brno, byla odezva lidí na tento experiment obrovská. „Máme nastaveno s technickými sítěmi, které svítí pro město, jakou intenzitou mají svítit ve třech kategoriích. A to na dopravních tazích, pak v obytných zónách a v parcích. A podle toho různě ztmavujeme intenzitu svícení. Ale zřejmě nejsme prostřednictvím veřejné vyhlášky, ač si to zatím prověřujeme, schopní ovlivňovat všechny správce osvětlení v celém městě. Tudíž to bude nějaká forma diskuze, apelu či jiné motivace,“ nastiňuje náměstek primátorky Petr Hladík z KDU-ČSL, jak by magistrát mohl zkusit ovlivnit míru světelného znečištění v nočních hodinách.

Plošná regulace

Možnost plošné regulace ale není vyloučená podle předsedy představenstva Technických sítí Brno Michala Marciniszyna z Pirátské strany. „První krok by měla být vždycky domluva, to je nejlepší. Ale město může vyhláškou regulovat množství světelného smogu, třeba barvu světla a jeho intenzitu a dobu svícení. Podobný pokus teď udělali v Opavě,“ namítá Marciniszyn.

Experiment v Lužánkách

Technické sítě ještě letos vyzkouší jeden experiment, který původně firma plánovala v některém z vnitrobloků bytových domů. To se ovšem ukázalo jako neprůchozí a tak se pokus přesune do největšího městského parku Lužánky. „Na cestičky, které směřují do středu parku, ne po jeho obvodu, umístíme několik druhů osvětlení, které jsou šetrné vůči přírodě, tak abychom otestovali, který by lidem vyhovoval nejvíc. Budou tam třeba biodynamická svítidla, která mění barvu v průběhu noci, nebo tam budou svítidla fungující na pohybový senzor,“ nastiňuje Marciniszyn.

Lidé budou mít možnost hlasovat pomocí mobilních telefonů a QR kódů, která z lamp se jim zdá nejlepší.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související