Tma jak Brno. Ve městě zhasly tisíce lamp, vědci z VUT zkoumali zdroje světelného znečištění

Ulice Brna v noci z pátku (9. dubna) na sobotu na několik hodin výrazně potemněly. Technické sítě totiž ve městě vypnuly všech víc než 40 tisíc lamp veřejného osvětlení. Experiment by měl pomoct odhalit, kolik světelného smogu vyprodukují právě lampy a kolik třeba výlohy nebo osvětlená parkoviště. Spolu s městem se do měření zapojili i vědci z Vysokého učení technického.

„Tenhle fotoaparát má objektiv na dálkové měření, takže poměrně úzký, ale zase schopný měřit detaily na dálku a rozpoznat jednotlivá světla. Tenhle má naopak obrovské zorné pole.“ Krátce po čtvrt na jednu ráno stojí naše redaktorka s týmem vědců z Vysokého učení technického kousek od koupaliště na Kraví hoře. Před sebou mají výhled na celé Brno, které začíná postupně zhasínat. Vedoucí projektu Petr Baxant s kolegy na poslední chvíli dokončují nastavení jasového analyzátoru.

Kolem jedné hodiny ranní zhasly všechny lampy, které byly původně plánované. Město je ale stále plné světla – svítí reklamní bannery, lampy podél železničních tratí nebo výstražná světla na mrakodrapech.

Zhasnutí veřejného osvětlení a snímkování města je společným projektem vědců a magistrátu. Nad potemnělým městem proto po celou dobu kroužilo také letadlo, které pořizovalo snímky pro tvorbu ortofotomapy, kterou chce město dále využívat.

„Chceme zjistit, jestli problém světleného smogu, který zbyde po tom, co veřejné osvětlení vyřešíme, jak je vlastně velké. Pokud bychom zjistili, že velké je, tak bychom se bavili o tom, jestli je možnost ho regulovat – ať už třeba tím, že nově postavené budovy a parkoviště budou mít určitý režim svícení,“ upřesňuje předseda představenstva Technických sítí Brno Michal Marciniszyn z Pirátské strany.

autor: Hana Florianová
Spustit audio

Související