Jak skladovat česnek, aby neztratil aroma a štiplavou chuť? Dozvíte se v Babských radách
Jak správně skladovat česnek? To se dozvíte v dalších Babských radách, které prozradí i návod na česenkovou pastu se solí.
Palice česneku jednoduše vložte do uzavíratelného boxu, který vysypete hrubozrnnou solí. Celý rok česnek vydrží, pokud je uložen na chladném a temném místě, nejlépe zavěšen v průvanu.
Dříve ho naše babičky vplétaly do věnců nebo z něj dělaly kytice. Doporučuje se i to, že paličky česneku vložíte do textilního nebo papírového sáčku, který větrá a zamezí případné plísni. Na tu je česnek náchylný, pokud celé neoloupané palice dáte do vlhka a chladu ledničky.
Vyrobte si jednoduchou česnekovou pastu se solí! Prolisované stroužky v poměru 1 kg na 300 g soli, dobře promíchejte. Touto směsí plňte uzavíratelné skleničky a uchovávejte v lednici nebo mrazicím boxu.
Související
-
Česnek vyžene bakterie z vašeho těla, podpoří imunitu a sníží hladinu cholesterolu
Na povzbuzující sílu česneku by dozajista přísahaly už celé generace. Římští vojáci jej jedli pro povzbuzení síly a odvahy, egyptští otroci ho dostávali, aby byli silnější.
-
Česnekové pizza uzlíky
Další křupavá dobrota, kterou můžete přikusovat k pivu nebo vínu. Z těsta na pizzu ji vyrábí Zuzka Plíšková.
-
Který česnek je lepší? Paličák i nepaličák. Hlavně, že je český
Česnek paličák vytváří květenství, kterému se říká palice, tedy kvete. Nepaličák do květu nejde. V obchodě poznáte paličák podle toho, že má uprostřed tvrdý stonek.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.