Jak poznat hlasy ptáků? „Žluva zve na pivo, žluna už na něm byla a chechtá se,“ radí pedagožka

19. duben 2021

Pedagožka Jana Madarászová učí v přírodovědných kroužcích zábavnou formou, jak podle zpěvu poznat konkrétní druh ptáka. Jak se dá jednoduše naučit rozeznat jarní cvrlikání, o tom si povídala s moderátorkou Jarkou Vykoupilovou.

„Ptáci mi přirostli k srdci už v dětství, kdy jsem dostala od mamky dalekohled a chodila jsem do lesa. Bavilo mě pozorovat ptáky, jak se chovají a umět je poznat podle zvuků,“ říká vystudovaná učitelka chemie a biologie.

Jana Madarászová je ptačí milovnicí. Na přívěsku má brhlíka lesního

„Zvonohlík zahradní – tohoto malého žlutohnědého ptáčka najdete vždy někde hodně vysoko – na anténách, topolech, hromosvodech. Dětem jsem říkala, že je to takové cinky-linky dohromady a někdo mi řekl, že to zní jako kdyby vrzala kolečka,“ popisuje Jana Madarászová.

Podle čeho odlišit žlunu od žluvy?

„Studenti s tím hodně zápasí a pletou si žlunu se žluvou. Žluva je pěvec, žluna je šplhavec. Žluva hajní je výrazně žlutý pták, často jej můžeme slyšet v lužních lesích. Její zpěv zní jako ‚pojď na pivo‘, kdežto žluna zelená už na tom pivu byla a je vysmátá, její zpěv připomíná smích,“ popisuje mnemotechnické pomůcky při rozeznávání ptáků Madarászová.

Jak zpívá pěnkava obecná, rehek zahradní, sýkora koňadra, drozd zpěvný a budníček menší? Poslechněte si celý rozhovor, kde zazní i zajímavosti, které jen potvrdí rozmanitost ptačí říše.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související