Rčení 'zpívá jako slavík' není nadsázka. Olomoučtí vědci prokázali, že hlas ptáků vzniká jako u lidí

8. prosinec 2015

Ptáci a lidé tvoří zvuky stejným způsobem. K tomuto zjištění po několika letech bádání dospěl mezinárodní tým vědců, v němž nechyběli ani odborníci z Univerzity Palackého v Olomouci.

Vyvinuli kvůli tomu unikátní sestavu, díky níž objevili tajemství hlasových orgánů ptáků. Současně potvrdili, že pracují na stejném principu jako u lidí.

Ptačí cvrlikání a lidský hlas vzniká stejně. Překvapilo to i člena mezinárodního týmu a odborníka na zkoumání lidského hlasu Jana Švece: „Bylo to fascinující zjištění, že ptáci vydávají zvuky podobně jako lidé – hlasivkami.“

Dánsko-rakousko-českému týmu se to podařilo díky speciální sestavě. Trochu s obtížemi popsal Jan Švec: „Nevím, jak bych to popsal. Je to takové 'udělátko!, do kterého se vhání vzduch a zároveň jsou tam upevnění pro to ptačí hlasové ústrojí, které bohužel pro ty naše experimenty muselo být vyjmuto z těla toho ptáka, ale bylo udrženo při životě.“

Zkrátka - tohle 'udělátko' je napojené na umělý krevní oběh a stimulací nervů dokáže přístroj ptačí orgán udržet při životě. Navíc vědci dokážou ptačí hlasový orgán prosvítit, také můžou nahlédnout i do jeho nejskrytějších zákoutí.

Zatímco lidé mají hlasivky v hrtanu, u zpěvných ptáků jsou v místě, kde se průdušnice větví na průdušky, což může mít i jeden zajímavý efekt.

„Někteří ti ptáci dokáží vydávat zvuky jak vpravo, tak vlevo. Takže jsou schopni například vydat zvuky dvojhlasně, což lidé nedokáží,“ vysvětluje Švec.

Tříleté bádání biofyziků poslouží pro další zkoumání lidského hlasu, zvláště vznik vývojových a neurologických vad.

„Ptáci si pamatují zvuky. Učí se vydávat zvuky tím, že mají vokální paměť. Ptačí mozek se využívá jako zjednodušený model pro to, aby se pochopilo, jakým způsobem se lze produkci hlasu a řeči naučit,“ říká Švec.

A zatímco člověk se snaží zpívat jako slavík, ptáci se zase s gustem pouští do imitace všeho, co lidi obklopuje. A tak na závěr jedna perlička:

„Někteří ptáci dokáží imitovat v podstatě cokoliv. Slyšel jsem například nahrávku ptáka z australského pralesa, který imitoval traktor,“ uzavírá s úsměvem Jan Švec.

autor: bam
Spustit audio