Houbové rizoto s parmazánem a bílým vínem

Donesli jste si z lesní vycházky košík hub? Uvařte si doma houbové rizoto, nabízíme jednoduchý recept!

Budete potřebovat:

  • 200 g čerstvých hub
  • 150 g rýže
  • 1 malou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 40 g parmazánu
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíci olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte. Na pánvi rozpalte olivový olej, přidejte cibuli a česnek a krátce osmahněte do zlatova.
  2. Přisypte rýži a za stálého míchání ji asi 1–2 minuty restujte, dokud nezačne být sklovitá.
  3. Poté přilijte bílé víno a nechte ho zcela odpařit.
  4. Mezitím si zvlášť na másle orestujte nakrájené houby, které po cca 5 minutách přidejte k rýži.
  5. Následně postupně přilévejte horký vývar po naběračkách – vždy počkejte, až se tekutina vstřebá, než přilijete další.
  6. Rizoto vařte za častého míchání přibližně 18–20 minut, až bude rýže měkká, ale stále mírně na skus.
  7. Nakonec vmíchejte nastrouhaný parmazán a zbytek másla, dochuťte solí a pepřem a ihned podávejte.

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

    Václav Žmolík, moderátor

    tajuplny_ostrov.jpg

    Tajuplný ostrov

    Koupit

    Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.