Fajnšmekři s Milošem Štědroněm podruhé: Znalec Leoše Janáčka povypráví o hudbě se zápalem a humorem

21. květen 2024

Letošní série Fajnšmekři v Sedmičce prezentuje v rozhlasovém studiu 7 umělce, tvůrce a performery, uvádějící svou tvorbu nebo znalosti, které jinak ve vysílání ani při běžných akcích brněnského rozhlasu nepotkáte. První osobou, která si účinkování na Beethovenově ulici zopakuje, je skladatel a hudební vědec Miloš Štědroň.

Právě on sérii Fajnšmekři v únoru 2024 začínal. Odezva na jeho vystoupení byla tak výrazná, že se s ním ještě do prázdnin můžete potkat znovu. Důvod je prostý – Miloš Štědroň je nejen chodící hudební encyklopedie, ale zároveň svoje obšírné poznatky uvádí tak, že je to navíc ještě sranda. Nemluvě o tom, že se sám ještě skromně označuje za služebníka divadla a hudby.

Čtěte také

Na rozdíl od prvního pořadu, který se uskutečnil na skladatelovy narozeniny a vybíral to nejlepší ze Štědroňových děl v průběhu doby, bude druhé setkání věnováno dvěma největším Štědroňovým hudebním láskám – Claudiu Monteverdimu a Leoši Janáčkovi. Pořad by měl být také vhodnou připomínkou blížícího se janáčkovského výročí, 170 let od skladatelova narození začátkem července. V této souvislosti také přispívá k programu letošního Roku české hudby. Pořad s poslechem, ale i s vizuálními ukázkami zajímavých inscenací děl obou autorů bude moderovat Jaromír Ostrý.

Na povídání o největších hudebních láskách Miloše Štědroně můžete zajít 5. června od 18 hodin do studia 7 Českého rozhlasu Brno.

Vstupenka stojí 50 Kč. Zakoupit ji můžete ve všední den od 9 do 17 hodin přímo v místě konání na Beethovenově 4 (na recepci). Rezervace a informace o dostupnosti jsou k dispozici na e-mailu koncertybrno@rozhlas.cz nebo ve všední dny od 9 do 16 hodin na tel. 726 465 151.

O prázdninách budou mít Fajnšmekři volno, ale na podzim chystáme další díly! Potkáte se mimo jiné s cestovatelem Petrem Horkým, skupinou Cimbal Classic, s dvojicí Kašuba a Wittmann a dalšími rozhlasovými hudebními pořady z klasiky i folklóru.

autor: Marek Zouhar
Spustit audio

Související