Erteple a zelé, živobytí celé! Babinec z Kozojídek se stará o zachování starých receptů ze Slovácka
„Já jsem vždycky doma vykládala, jak se u nás vařilo a děcka mě pořád přemlouvaly, abych udělala nějaký kurz, a tak jsme se daly v roce 2003 dohromady. Třicet nás bylo a každá si vzpomněla na nějaký recept,“ popisuje začátky zakládající členka spolku Babinec z Kozojídek, Marie Jakubíčková. Uchovávají staré recepty a vaří tradiční jídla moravského Slovácka, jako jsou báleše nebo patenty.
Erteple a zelé, živobytí celé – pořekadlo, které vystihuje základní suroviny, ze kterých se vařilo (nejen) na Slovácku za dob našich babiček a prababiček. Bývala to jídla velice jednoduchá a Marie Jakubíčková s Jiřinou Janíčkovou v Apetýtu vzpomínají, že v polovině minulého století si rozhodně doma nemohly vybírat. „Nevymýšlely jsme si. Co nám mamičky navařily, to jsme jedly. Byly i dobroty, nějaké zákusky, ale jen na hody, na šlahačku nebo na Vánoce. Maso bývalo o neděli nebo ve čtvrtek, k obědu se dělávaly třeba patenty (bramborové placky) nebo chamula.“
Chamula
- Uvaří se brambory ve slané vodě a hodně se rozvaří. Voda se scedí, ale nevylévá. Brambory se pořádně namačkají a voda se naleje zpátky.
- Do hmoty se zašlehá mouka polohrubá nebo hladká. Na taléřku chutná nejlépe posypaná osmaženou cibulkou nebo opraženou slaninou.
- Dá se dělat i nasladko s povidly.
Spolku Babinec si všimla vedoucí Kulturního centra z Veselí nad Moravou a jednoho dne jim oznámila, že chystají slavnosti a ony na nich budou péct báleše. „A my na to: Co blázníš? Vždyť to nikdo nebude jest! Koupily jsme jen tři kila mouky tak na ukázku a pak jsme musely pořád dokupovat. ‚Jé, báleše, to jsem už dlouho nejedl‘, reagovali lidé a pořád tam byla fronta.“ Tak vypadal podle slov Marie Jakubíčkové a Jiřiny Janíčkové první výjezd spolku Babinec.
Od té doby se pravidelně účastní různých lidových jarmarků, hodů. Své kuchařské umění předváděly jeho členky i v Praze. Na svém kontě mají dokonce kuchařku, kde jsou recepty z Kozojídek, Hroznové Lhoty nebo z Veselí nad Moravou.
Báleše (z dávky uděláte asi 50 ks)
- Litr mléka, jedny kvasnice, trochu cukru na kvásek, 1 kg hladké mouky, 1 vejce.
- Suroviny se smíchají a nechá se vykynout těsto.
- Pak se z toho vyhazují na vál bochánky velké asi jako pěst, trošku se ještě nechají kynout, pak se rozdělají rukou a dávají opéct na rozpálená kamna z obou stran.
- Omastí se, namažou povidly a posypou mákem.
A co jim Babinec přinesl do života? „Že jsme spolu, stmelilo nás to. Povykládáme si, potkáme známé lidi a vidíme nové věci. A když má některá narozeniny (členky Babince se znají odmalička), posedíme a třeba dostaneme štamprlu,“ uzavírají povídání s humorem sobě vlastním Jakubíčková s Janíčkovou.
Co je šumgolc? Jak se peče cviboch z husích vajec? A který prezident ochutnal báleš? To uslyšíte v Apetýtu s Jarkou Eliášovou.
Související
-
Vyslechl jsem 400 veselých příhod! Marek Šalanda shrnul zážitky z cesty Slováckem do nové knihy
Slovácko sa nenudí aneb za humna s Markem Šalandou, to je název zbrusu nové knihy, kterou nám její autor přišel do Apetýtu osobně představit.
-
Slané báleše plněné masem
Dříve se tyto kynuté vdolky dělaly nejčastěji přímo na plotně. Jíst se dají jen pomaštěné, nejčastěji ale potřené povidly a sypané mákem. Dnešní recept je od Marie ...
-
Malé sladké koláčky? Slovácké vdolečky. Vyhlášené jsou ty vlčnovské
Ivana Fibichrová se péct vdolečky naučila už jako malá holka od své babičky ve Vlčnově. Teď tam peče vdolečky na zakázku. Vše peče ručně, postaru.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka