Erteple a zelé, živobytí celé! Babinec z Kozojídek se stará o zachování starých receptů ze Slovácka

31. srpen 2023

„Já jsem vždycky doma vykládala, jak se u nás vařilo a děcka mě pořád přemlouvaly, abych udělala nějaký kurz, a tak jsme se daly v roce 2003 dohromady. Třicet nás bylo a každá si vzpomněla na nějaký recept,“ popisuje začátky zakládající členka spolku Babinec z Kozojídek, Marie Jakubíčková. Uchovávají staré recepty a vaří tradiční jídla moravského Slovácka, jako jsou báleše nebo patenty.

Erteple a zelé, živobytí celé – pořekadlo, které vystihuje základní suroviny, ze kterých se vařilo (nejen) na Slovácku za dob našich babiček a prababiček. Bývala to jídla velice jednoduchá a Marie Jakubíčková s Jiřinou Janíčkovou v Apetýtu vzpomínají, že v polovině minulého století si rozhodně doma nemohly vybírat. „Nevymýšlely jsme si. Co nám mamičky navařily, to jsme jedly. Byly i dobroty, nějaké zákusky, ale jen na hody, na šlahačku nebo na Vánoce. Maso bývalo o neděli nebo ve čtvrtek, k obědu se dělávaly třeba patenty (bramborové placky) nebo chamula.“

Chamula 

  1. Uvaří se brambory ve slané vodě a hodně se rozvaří. Voda se scedí, ale nevylévá. Brambory se pořádně namačkají a voda se naleje zpátky. 
  2. Do hmoty se zašlehá mouka polohrubá nebo hladká. Na taléřku chutná nejlépe posypaná osmaženou cibulkou nebo opraženou slaninou. 
  3. Dá se dělat i nasladko s povidly.

Spolku Babinec si všimla vedoucí Kulturního centra z Veselí nad Moravou a jednoho dne jim oznámila, že chystají slavnosti a ony na nich budou péct báleše. „A my na to: Co blázníš? Vždyť to nikdo nebude jest! Koupily jsme jen tři kila mouky tak na ukázku a pak jsme musely pořád dokupovat. ‚Jé, báleše, to jsem už dlouho nejedl‘, reagovali lidé a pořád tam byla fronta.“ Tak vypadal podle slov Marie Jakubíčkové a Jiřiny Janíčkové první výjezd spolku Babinec.

Od té doby se pravidelně účastní různých lidových jarmarků, hodů. Své kuchařské umění předváděly jeho členky i v Praze. Na svém kontě mají dokonce kuchařku, kde jsou recepty z Kozojídek, Hroznové Lhoty nebo z Veselí nad Moravou.

Báleše (z dávky uděláte asi 50 ks)

  1. Litr mléka, jedny kvasnice, trochu cukru na kvásek, 1 kg hladké mouky, 1 vejce.
  2. Suroviny se smíchají a nechá se vykynout těsto.
  3. Pak se z toho vyhazují na vál bochánky velké asi jako pěst, trošku se ještě nechají kynout, pak se rozdělají rukou a dávají opéct na rozpálená kamna z obou stran.
  4. Omastí se, namažou povidly a posypou mákem.

A co jim Babinec přinesl do života? „Že jsme spolu, stmelilo nás to. Povykládáme si, potkáme známé lidi a vidíme nové věci. A když má některá narozeniny (členky Babince se znají odmalička), posedíme a třeba dostaneme štamprlu,“ uzavírají povídání s humorem sobě vlastním Jakubíčková s Janíčkovou.

Co je šumgolc? Jak se peče cviboch z husích vajec? A který prezident ochutnal báleš? To uslyšíte v Apetýtu s Jarkou Eliášovou.

autor: Jarka Eliášová
Spustit audio

Související