Vyslechl jsem 400 veselých příhod! Marek Šalanda shrnul zážitky z cesty Slováckem do nové knihy

27. září 2021

Slovácko sa nenudí aneb za humna s Markem Šalandou, to je název zbrusu nové knihy, kterou nám její autor přišel osobně představit. Jaká neobvyklá dobrodružství dobrodruh a cestovatel zažil?

V roce 2019 Marek Šalanda prošel Slovácko v outdoorovém kroji a napsal o tom knihu Slovácko sa nenudí. „Bylo to nesmírně těžké, myslel jsem, že tu knihu nikdy nenapíšu. 204 lidí, 400 veselých příhod, ušel jsem 300 kilometrů,“ popisuje zážitky. „Potom jsem dva dny spal, pak jsem týden nemluvil a půl roku jsem nechtěl nic z toho, co jsem zaznamenal po cestě. Bylo to náročné, ale krásné zároveň.“

Vydání knihy ovlivnil i koronavirus. „Pište veselou knížku, když se kolem děje tolik smutného,“ posteskne si poutník Šalanda. Psal ji skoro dva roky a třikrát přepisoval. Kniha je napsaná v nářečí různých slováckých vesnic. „Když se se mnou místní dali do řeči, tak nejdřív mluvili spisovně, pak se uvolnili a začali mluvit nářečím, to bylo hezké sledovat,“ dodává s úsměvem cestovatel.

Momentálně je jeho nová kniha v tiskárně, v polovině října bude v knihkupectvích.

Jak reagoval, když držel v ruce čerstvě vytištěnou knihu? Jak se na své cestě Slováckem stravoval a co dostával na přilepšenou? Jak zní legendární hlášení místního rozhlasu v Dolních Bojanovicích? Jaké dobrodružství ho čeká letos na podzim? To vše se dozvíte v rozhovoru Jarky Vykoupilové s Markem Šalandou.

autor: Jarka Vykoupilová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.