Dostavba Velkého městského okruhu se kvůli rozhodnutí ÚOHS zdrží o několik měsíců

Dostavba Velkého městského okruhu Brna v Žabovřeské ulici se zdrží zřejmě o 4 až 5 měsíců. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nepravomocně zrušil druhou etapu této stavby za asi dvě miliardy korun. K úřadu se odvolala slovenská firma a právníci jejím připomínkám vyhověli. Silničáři tím pádem nemůžou na jaře začít se stavbou čtyřpruhové silnice a přesunem tramvajové trati do tunelu.

Zatím není jisté, zda Ředitelství silnic a dálnic podá proti rozhodnutí úřadu rozklad. Právníci silničářů i brněnského magistrátu teď třicetistránkový dokument studují. Na podání rozkladu mají zhruba dva týdny. Pokud ho podají, měl by úřad na další rozhodnutí asi tři měsíce, v případě dalšího řízení se dá počítat se zdržením až půl roku. Silničáři proto taky řeší, zda nebude jednodušší a rychlejší veřejnou zakázku nevypsat znovu. Tak či tak půjde o zdržení několika měsíců. V tuto chvíli platí odhad, že stavba první etapy okruhu skončí v listopadu a na ni by teoreticky mohla navázat druhá etapa. Původně ovšem silničáři chtěli, aby dělníci na obou etapách pracovali současně už od jara.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže stavbu zastavil a zakázku nepravomocně zrušil kvůli námitkám společnosti Deštrukprojekt ze slovenské Rožňavy nedaleko Košic. Její majitel Július Lapdavský kritizoval to, že Ředitelství silnic a dálnic zvlášť požadovalo odbornou znalost v elektrotechnických stavbách kvůli plánované montáži techniky za 150 milionů korun. Podle antimonopolního úřadu a taky Ministerstva průmyslu a obchodu ale tato živnost už vyplývá z jiného živnostenského oprávnění a tudíž byla tato podmínka nadbytečná. S tím silničáři nesouhlasí.

Podle Ředitelství silnic a dálnic neměla firma Deštrukprojekt zájem stavět tuto část velkého městského okruhu. Právníci silničářů i ve svých námitkách uváděli, že tato malá firma se o zakázku nikdy neucházela, z informací z účetní uzávěrky na ni nikdy nemohla mít dost peněz, a podle nich tedy zastupuje zřejmě někoho jiného. Zatím není zřejmé koho. Tímto podnětem se ale Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nezabývá, respektive, jak uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda, právníci jednotlivé stěžovatele nelustrují. A v tomto případě i vyhodnotili, že firmě Deštrukprojekt mohla teoreticky vzniknout újma, když se do výběrového řízení nemohla přihlásit.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související