Dopřejte si čtvereček hořké čokolády i šálek kakaa. Zlepšíte si krevní oběh i výkonnost mozku
Kakao historicky pochází ze Střední a Jižní Ameriky, propojeno bylo s kulturou Olméků, Mayů a Aztéků. Kakaovník je stále zelený tropický strom. Z jednoho plodu se vyrobí čtyři tabulky kvalitní hořké čokolády a ta má pro naše zdraví mnohé bonusy.
Flavanoly s antioxidačními účinky, které kakao obsahuje, pozitivně působí na cévy a srdce. Pokud si denně dopřejete čtvereček hořké čokolády s obsahem alespoň 85 % kakaa, upravíte si hladinu cholesterolu a zlepšíte krevní oběh. Navíc má kakao vliv i na výkonnost mozku!
Pokud si ho chcete dopřát v podobě božského nápoje, který zvyšuje odolnost a bojuje proti únavě, postupujte dle receptu následovně: 20 g kakaa smícháte se špetkou chilli a s vanilkou, zalijete horkou vodou, osladíte agávovým sirupem a zlehka zahustíte kukuřičnou moukou.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.