Domikát
Tuhle polévku z brynzy znají v celých Karpatech. Náš recept je od Erika Zabruckého z Valašského Meziříčí. Podobně je možné ji připravit i z uleželého tvarohu, který prosolíme, okmínujeme a necháme cca 3 dny uležet, rozvaříme ho v mléce, ochutíme, případně přidáme ještě záhušťku a kousek másla na závěr-tato polévka se pak nazývá „syrnica“.
Budete potřebovat:
dobře uleželá ovčí brynza
mléko
sůl
kmín
brambory
Postup:
Horní Bečva:
1. Brynzu nadrobíme do vody a necháme přejít varem.
2. Zalijeme stejným množstvím mléka.
3. Z hrnce vylijeme do mísy na stole a do druhé nasypeme brambory uvařené ve slupce.
4. Každý strávník si oloupe několik brambory, které k domikátu přikusuje.
Jinde volili odlišný postup:
1. Brynzu rozmícháme v převařeném a vychladlém mléce.
2. Aby se nesrazilo, je možné přidat mouku a připravit řídkou záhušťku, kterou vlijeme do vařící osolené vody s kmínem.
3. Do hotového domikátu můžeme přidat na závěr ještě kousek másla.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.