Domácí müsli tyčinky a ovesné sušenky

Recepty na domácí cereální dobroty mohli slyšet posluchači v Apetýtu ve čtvrtek 7. února.

Domácí müsli tyčinky

Suroviny:
2 šálky ovesných vloček, 1/2 šálku pohanky, 1/2 šálku (120 ml) tekutého medu nebo jiného tekutého sladidla (javorový sirup, sirup z agave, rýžový sirup...), skořice, vanilkový extrakt, 1 šálek nahrubo sekaných mandlí, 1/2 šálku slunečnicových semínek, 1/2 šálku rozinek (nebo jiného sušeného ovoce), 1 šálek jablečného pyré

Příprava:
Do velké mísy dáme tekutý med a jablečné pyré. To připravíme ze dvou pokrájených a oloupaných jablek, která rozvaříme v troše vody a pak rozmixujeme, Do směsi přidáme skořici a vanilkový extrakt. Řádně promícháme.

Do mokré směsi přisypeme ovesné vločky a pohanku (lámanku), opět promícháme, žádná vločka nesmí zůstat suchá. Nakonec přidáme mandle, slunečnicová semínka a rozinky či jiné sušené na malé kousky nakrájené ovoce a ještě jednou všechny přísady pořádně zamícháme.

Vločkovou směs stejnoměrně rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pomocí potravinářské fólie ji pak pořádně upěchujeme a co nejvíce stlačíme. Tento krok se nesmí ošidit jinak se budou tyčinky rozpadat. Dáme do trouby vyhřáté na 170°C , pečeme cca 25 minut.

Hotovou müsli „buchtu“ nechte vychladnout a pak dejte na hodinku do mrazáku. Teprve potom ji ostrým nožem nakrájejte na tyčinky. Každou zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice.

Mandle, semínka, vločky i pohanka se krásně opražily, což zvýraznilo jejich chuť. Rozinky zvláčněly a spolu se skořicí vytváří úžasnou kombinaci.


Domácí ovesné sušenky

Suroviny na 50 ks:
1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek špaldové mouky (můžete použít klasickou hladkou), 1/2 hrnku třtinového cukru, 1/2 hrnku strouhaných vlašských nebo lískových ořechů, 130 g másla, 3 lžíce javorového sirupu nebo medu, 2 lžíce vody, 1 1/2 lžičky jedlé sody, špetka skořice, lžička vanilkové esence, 4 lžíce slunečnicových semínek: lněných (drcených), sezamových, sekaných dýňových, máku – podle fantazie

Příprava:
Ve velké míse smíchejte vločky, prosátou mouku, cukr, skořici, vanilku a ořechy. V malém hrnci rozehřejte máslo spolu se sirupem nebo medem. V horké vodě rozmíchejte sodu a přidejte ji k rozehřátému máslu.

Máslovou směs nalijte k suché vločkové směsi, dobře promíchejte. Rozehřejte troubu na 150°C. Na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech dávejte malé hromádky směsi dál od sebe, protože se při pečení roztečou na tenké placičky.

Pečte 15-20 minut do zlatohněda. Ještě horké je uvolněte nožem od plechu a nechte vychladnou na mřížce. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.