Děti, které potřebují okamžitou pomoc, najdou útočiště v novém centru brněnského kojeneckého ústavu

8. červen 2007

Brněnský kojenecký ústav otevřel centrum pro děti, které potřebují okamžitou pomoc. Přijímali je sice už dříve, nyní ale pro ně mají vytvořené speciální podmínky, které jim pomohou nejen překonat krizovou životní situaci, ale také zvládnout přechod do nového prostředí.

Dětí, které se ocitnou v neřešitelné životní situaci a potřebují pomoc, je bohužel víc, než kolik míst systém nabízí. Proto každé další je velkou pomocí. Platí to i o deseti, která v závěru minulého týdne otevřel brněnský kojenecký ústav. " Bude sloužit dětem od narození až do osmnácti let věku a může sem být umístěno jakékoli dítě, které potřebuje pomoc, ocitne se v sociální nouzi nebo v jakékoli jiné situaci, kdy si nebude vědět rady. Může přijít samo, může ho dovést rodič, může ho dovést policie. Je spousta způsobů, jakým se může dítě k nám dostat. Vybudovali jsme takové dva samostatné byty, jsou to takové rodinné buňky, kde mají děti svoje zázemí, obývací pokoj, kuchyňský kout, ložnici a sociální zázemí, takže ten život bude velice podobný životu v rodině. V každé skupince bude žít maximálně pět dětí, takže to oddělení je kapacitně pro deset dětí," říká ředitelka brněnského kojeneckého ústavu Eva Pilátová.

Jak už bylo uvedeno, míst pro děti v krizi je stále nedostatek. I Brno proto počítá s tím, že v budoucnu jich bude provozovat více. "Je to v podstatě taková první kapka, protože my chystáme výstavbu úplně nového objektu, kterému se zatím pracovně říká Chovánek. Jeho výstavba by měla začít na jaře a bude v Brně-Bystrci na ulici Vejrostova. Tam bude kapacita šedesát dětí a z toho čtyřicet dětí bude zařízení pro okamžitou pomoc, protože potom už by v podstatě ta kapacita měla být dostatečná," uvádí Eva Pilátová.

Vznik zařízení zatím pracovně nazývaného Chovánek bude ovšem znamenat nejen rozšíření kapacit pro ohrožené děti. Ředitelka brněnského kojeneckého ústavu Eva Pilátová vysvětluje, že tak budou moci vzniknout i další služby podporující rodiče, kteří z jakýchkoli důvodů potřebují v péči o děti pomoc. Také ještě posílí rodinný charakter péče v zařízení. Už nyní sice byly vytvořeny malé skupinky, ve kterých o děti pečují stále tytéž ošetřovatelky, bojují však s budovou, která s podobným systémem péče nepočítala. Chovánek bude naopak právě tímto způsobem postaven. Výstavbou Chovánku podle ředitelky Evy Pilátové navíc zřejmě klesnou i provozní náklady. Chod ústavu nyní ročně přijde zhruba na čtyřicet milionů korun, v Chovánku by to mohlo být až o třetinu méně.

Spustit audio