Desítky odrůd jablek, moštování a milá setkání. Apetýt zavítal na Slavnost ovoce v Předklášteří
Areál kláštera Porta Coeli v Předklášteří ožil na Den české státnosti Slavností ovoce. A my jsme pro vás odtud odvysílali speciální Apetýt.
Ten přivítal hned několik hostů. Tomáš Blaha vede dobrovolníky, kteří obnovují sady a pečují o nádherné místo, kudy kráčela historie. Romana Železná je zkušená pekařka a garantka soutěže o nejlepší moučník s jablky a Ondřej Dovala je zase odborník, který na místě posuzoval staré odrůdy jablek.
Jak správně jablka sbírat a uskladňovat, případně vybrat odrůdy k výsadbě? O tom si poslechněte v záznamu svátečního Apetýtu.
Související
-
V duchu Ora et labora. Pod rukama Tomáše Blahy se probouzí k životu sad kláštera Porta coeli
Na pozemcích kláštera Porta coeli v Předklášteří pracuje s týmem dobrovolníků na obnově starých sadů. A za své aktivity získal titul Laskavec.
-
Řehtáč soudkovitý získal své jméno kvůli uvolněným semenům – v jádřinci řehtají, prozrazuje pomolog
Jadernička moravská, Řehtáč soudkovitý, Vilémovo nebo Panenské české... O historii ovocnářství u nás jsme si povídali s odborníkem na pomologii Stanislavem Bočkem.
-
Moučník královny Konstancie
Středeční vysílání Apetýtu se uskutečnilo v areálu kláštera Porta coeli v Předklášteří. A tak se s vámi rádi podělíme o recept na moučník královny Konstancie Uherské.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?