Řehtáč soudkovitý získal své jméno kvůli uvolněným semenům – v jádřinci řehtají, prozrazuje pomolog

3. únor 2022

Jadernička moravská, Řehtáč soudkovitý, Vilémovo nebo Panenské české... krásné názvy pro staré ovocné odrůdy, které se dnes vracejí do naší krajiny. Možná i vy máte na své zahrádce starý ovocný strom patřící mezi ně. O historii ovocnářství u nás si budeme povídat s předním odborníkem na pomologii Stanislavem Bočkem.

„Mezi nejchutnější staré ovocné odrůdy patří ribstonské jablko, kterému se na Valašsku říká – kvůli kožnaté slupce a krásné barvě červený – kožoušek,“ říká přední odborník na extenzivní ovocnictví u nás Stanislav Boček. Provozuje školku starých odrůd a tomuto odvětví se věnuje řadu let.

„Vynikající je i grávštynské, které má neuvěřitelně libou vůni nebo řehtáč soudkovitý – zajímavý název získal kvůli uvolněným semenům „řehtajícím“ v jádřinci, což se líbí zejména dětem. Každá odrůda chutná jinak a stejná odrůda chutná jinak každý rok,“ doplňuje Stanislav Boček.

Plody starých odrůd jabloní a hrušní

Na Moravě najdeme i dnes řadu lokalit, kde se staré ovocné stromy vyskytují hojněji než jinde. Mezi ně patří například Tišnovsko, Židlochovicko nebo Lysicko. Přestože se v posledních letech mění složení zeleně v zahradách, kde začínají převažovat okrasné dřeviny, a ubývá velkých ovocných sadů, zájem o staré ovocné odrůdy roste. „Řada z nich má domácí názvy – panenské české, jadernička moravská, česká pochoutka… my si ale u nejstarších odrůd často nejsme jisti, zda jsou vůbec naše. Oblíbená odrůda Matčino je původně americká, Smiřické vzácné k nám zase přišlo ze Skotska,“ vysvětluje Boček.

Ovocný strom obecně se nedožívá tolika let jako třeba lípa, je potřeba ho přirozeně obměňovat. „Lidé věnovali pozornost ovocným stromům a jejich kultivaci od počátků zemědělství. Prvotním krokem byl už samotný výběr vhodného stromu, který měl třeba větší plody. Člověk začal kolem čistit vegetaci a dávat mu tak lepší podmínky. Už to byla taková základní péče. A tu potřebuje ovocný strom dodnes,“ uzavírá odborník na pomologii.

Jak objevil v Olešnici dosud neznámou odrůdu zvanou Vlkovo? Které jablko pozná podle vůně a jak dát stromu správný řez, aby nevypadal jako košíkářská vrba – o tom všem si v Apetýtu povídala se Stanislavem Bočkem Jarka Eliášová. Poslechněte si rozhovor!

autor: Jarka Eliášová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.