Další část parku Špilberk v Brně prošla rekonstrukcí

12. listopad 2012

Brno obnovilo další část parku Špilberk. Po jižní a východní části přišla na řadu jeho severní strana nad Údolní ulicí. Rekonstrukce parku zahrnovala úpravu cest a zeleně a město přišla na asi sedmdesát pět miliónů korun.

„Je to hodně příhodné místo. Člověk má kam jít. Park se mi hodně líbí. Hlavně když nejdete sám, ale s někým,“ svěřuje se dvacetiletá Jana, která na svazích Špilberku venčí psa.

Severní strana parku Špilberk v Brně

Park obklopuje Národní kulturní památku Špilberk ze všech stran. Bývalý hrad a vězení stojí na kopci, jeho svahy pokrývají stromy a keře a systém cest a stezek. Kompletně zelený kopec pod památkou je v České republice unikátní.

Obnovéné cesty v parku Špilberk

Technickou zajímavostí hodnou zaznamenání je po rekonstrukci systém odvodňování. V kanalizaci nekončí ani kapka deště, který na kopec dopadne. „Systémem vpustí a trativodů ji zachycujeme ve svazích a vodou zavlažujeme,“ popisuje autorka projektu na obnovu parku Špilberk Eva Damcová.

V této etapě se obnovy dočkaly necelé čtyři hektary plochy na severní straně. Odborníci ošetřili a vysadili zeleň, stavebníci upravili cesty a zpevněné plochy.

Brno začalo s postupnou obnovou parku Špilberk před dvanácti lety. Úpravy včetně poslední etapy přišly už dohromady na asi dvě stě miliónů korun. Podoba parku se má přiblížit té z šedesátých let devatenáctého století, kdy vnikal.

Špilberk ale není jediným parkem, který Brno v současnosti rekonstruuje. Letos začala radnice obnovu parku Koliště pod Janáčkovým divadlem. Skončit má příští rok na jaře.

autor: Michal Záboj
Spustit audio

Více z pořadu