Odborníci varují před rizikem odpalování silvestrovských ohňostrojů

31. prosinec 2012

Požáry, popáleniny a utržené prsty - i to může být důsledek oslav konce roku. Právě na Silvestra totiž lidé častěji než jindy odpalují zábavní pyrotechniku a ne vždy jsou při tom patřičně opatrní.

Odpalování petard, raket a světlic vyžaduje zvláštní obezřetnost. Jinak může snadno dojít k požáru.

„Nebezpečí spočívá zejména v tom, že se různé ty pyrotechnické prostředky odpalují v obydlených částech a dochází k nekontrolovanému dopadu, rozbití oken, zalétnutí na balkon, jsou tam některé hořlavé věci uloženy třeba na balkoně a z toho důvodu může dojít k požáru,“ varuje vyšetřovatel příčin vzniku požárů Vladimír Nováček z Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje.

Pyrotechnika způsobila škodu za 100 miliónů

Dosud největší požár v souvislosti se závěrem roku zaznamenali jihomoravští hasiči v roce 2006 v Hatích na Znojemsku.

„Zábavní pyrotechnika v rukou vietnamského prodejce způsobila požár tržnice, škoda tam byla vyčíslena na 100 milionů korun,“ připomíná mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Ohňostroj

I proto se letos v Hatích prodává zábavní pyrotechnika poprvé mimo samotný objekt tržnice. Česká obchodní inspekce a Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva tam minulý týden opět našli stovky výrobků, které se podle zákona nesmějí prodávat. Profesionální odpalovač ohňostrojů David Kubík je ale přesvědčen, že většina pyrotechniky je bezpečná:

„Víceméně devadesát procent je tady schválená, mají příslušné atesty, a dá se pořídit i v běžných kamenných obchodech. Horší to asi bude s návodem nebo s instruktáží k jednotlivým výrobkům.“

Důležité je vždy se řídit se návodem

Odborníci doporučují nakupovat zábavní pyrotechniku raději v kamenných obchodech. Už kvůli tomu, že vlhko na stáncích tomuto zboží škodí a může způsobit nekvalitní hoření.

„Když se zachová odstup, a když se zachová postup toho odpalu, tak je to bezpečné. Samozřejmě, když to odpalují lidé, kteří jsou pod vlivem alkoholu, jak to na Silvestrech bývá, nebo kde je vysoká koncentrace lidí, tak můžou vznikat úrazy,“ dodává ohňostrůjce David Kubík.

02483330.jpeg

Zdravotničtí záchranáři každý rok vyjíždějí k úrazům způsobeným pyrotechnikou. „Vyjíždíme k někomu, komu ta pyrotechnika vybuchne přímo v rukou, takže kromě vážných popálenin má i ztrátové poranění prstů, končetin, záleží, jak velkého je to rozsahu,“ potvrzuje mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová.

Nejoblíbenější jsou kulové pumy

Pyrotechnické výrobky musí mít označení třídou nebezpečnosti. Běžně lze koupit třídy jedna až tři. Pyrotechniku první třídy mohou koupit i děti. Dvojku jen dospělí a trojka se smí prodávat jen lidem s průkazem odpalovače ohňostrojů.

„Nejoblíbenější jsou kulové pumy, což jsou takové ty vajíčka, jak se tomu říká lidově, které se odpalují v hmoždíři. Je důležité, aby ten hmoždíř byl dobře přichycen, aby se nemohl položit a aby ty kulové pumy nemohly lítat jinam,“ říká David Kubík

Druhým nejoblíbenějším výrobkem tak je takzvaný kompaktní ohňostroj. „Je to taková krabice, kde je pospojovaných několik výstřelů různých efektů, ta krabice se postaví na zem, zapálí se a dejme to mu 20 sekund nebo určitý čas to odpaluje na nebi ohňostroj,“ dodává ohňostrůjce.

autor: gaj
Spustit audio

Více z pořadu