V Kroměříži začal hudební festival Forfest

20. červen 2011

Mezinárodní festival soudobé hudby s duchovním zaměřením Forfest 2011 začal v Kroměříži. Dvaadvacátý ročník festivalu nabídne téměř 30 světových premiér skladeb. Přijeli umělci z devíti států, mimo jiné i z USA, či Thajska. Spojením soudobé hudby a duchovní stránky je Forfest ojedinělý v celé střední Evropě.

Kroměřížský Forfest má každým rokem jedno ústřední téma. To letošní prozradila organizátorka Zdena Vaculovičová: "Letos se věnujeme především elektroakustické hudbě. Koncerty se budou týkat vývoje této hudby od padesátých let minulého století až po dnešek."

02368668.jpeg

Americký skladatel a hudebník Daniel Kessner si pro Kroměříž připravil hned tři světové premiéry. Jedná se o skladby pro klavír a příčnou flétnu: „Forfest to je pro mě záležitost nejne hudební, ale t aké dalších druhů umění. Jsem tu už po několikáté a opravdu je to pro mě srdeční záležitost. Vždycky mě obohatí, když se tu potkám nejen se skvělými muzikanty, ale také malíři, sochaři či básníky."

Na Forfestu vystoupí také skvělá japonská sopraniska Nao Higano a celá řada dalších umělců zvučných jmen. Mezinárodní festival soudobé hudby s duchovním zaměřením potrvá v Kroměříži do 26. června.

autor: pes
Spustit audio

Více z pořadu